7 dobrih razloga za više mahunarki na tanjuru

Od savršenog slanutka i mungo graha do raznobojnih vrsta leće i crnog graha, mahunarke je moguće pripremati na stotine ukusnih načina.

Mahunarke obiluju bjelančevinama i vrijednim nutrijentima te su iznimno zasitne

Odlična su zamjena za meso i dobar izbor kod uravnotežene prehrane, ali i redukcijskih dijeta s obzirom na to da su siromašne masnoćama, no bogate prehrambenim vlaknima koja podržavaju dobru probavu i peristaltiku crijeva.

Mahunarke

1. Ne sadrže gluten te su izvrsna hranjiva namirnica za sve koji ga žele izbjeći ili smanjiti u prehrani.
2. Bogate su mineralima i vitaminima B skupine, uključujući folnu kiselinu, tijamin i nijacin.
3. Sadrže željezo i cink, vrijedne minerale iznimno važne za normalnu kognitivnu funkciju, i funkciju imunološkog sustava te za zdravlje reproduktivnog sustava.

Mahunarke

4. Bogate su bjelančevinama te prosječno sadrže dvostruku veću količinu proteina nego cjelovite žitarice poput ječma, pšenice ili riže.
5. Bogate su prehrambenim vlaknima i imaju nizak glikemijski indeks. Topiva vlakna pomažu kod smanjenja kolesterola te održavaju stabilnu razinu šećera u krvi, dok netopiva vlakna pomažu zdravu probavu.
6. Sadrže 0% kolesterola te mogu doprinijeti sniženju kolesterola u krvi.
7. Imaju nizak udjel masti. Zamjena životinjskih proteina mahunarkama smanjuje unos zasićenih masti i povećava unos vlakana.

Vjerujemo da vam sve nabrojane brojne vrijednosti mahunarki bude želju za spravljenjem nekih od sjajnih recepata koji će vam pružiti zadovoljstvo na nepcu i zdravlje za vaše tijelo.

Stoga pogledajte nekoliko izvrsnih recepata koje možete odmah početi raditi

Falafel kuglice od slanutka koje osvajaju
Sočan odrezak tune sa slanutkom i rajčicom
Šarena grah salata sa slanutkom

Facebook Like Button