Zašto nam najbolje Anti Age namirnice dolaze iz Japana

Japanska tradicionalna hrana simbol je predanosti, posvećenosti detaljima, ali i dugovječnosti te se tradicionalna japanska kuhinja, „Washoku“, nalazi na UNESCO-voj listi zaštićene kulturne baštine.

Radi se o društvenom dobru zasnovanom na sklopu vještina, znanja, prakse i tradicije povezanih s proizvodnjom, obradom, pripremom i konzumacijom hrane.
Washoku“ je blisko povezan s respektom prema prirodi i održivom korištenju prirodnih resursa.

Te su vrijednosti i danas u živoj svakodnevnoj primjeni, čak i u urbaniziranim japanskim sredinama visoke tehnološke razvijenosti, a posebice se poštuju tijekom blagdanskih razdoblja u godini.

MISO

alge
Miso je fermentirana pasta od soje (ili soje fermentirane sječmom ili rižom) i morske soli uz dodatak pokretačkog enzima koji.
Sadrži žive enzime koji pomažu probavu, jačaju krv i osiguravaju ravnotežu složenih ugljikohidrata, esencijalnih masnoća, bjelančevina, vitamina i minerala.

Miso neposredno pomaže probavljanje hrane, a potiče i izlučivanje probavnih sokova u želucu.
Prirodne bakterije koje miso sadrži najpovoljnije potiču probavne organe u izbacivanju nepoželjnih mikroorganizama. Slanog je okusa te je izvrstan za začinjavanje juha (poznata miso juha), variva, namirnica s morskim algama i povrćem te za razne preljeve.

UPOTREBA MISO PASTE

Miso se dodaje na kraju kuhanja juhe, razmućen u malo vode, kad je povrće već skuhano. Juha ne smije ponovno zakipjeti jer će miso tako izgubiti svoje vrijedne sastojke i enzime.

Jedna čajna žlica dostatna je za izradu jedne zdjelice juhe od 2,5 dl.
Pastu od soje i riže/ječma koja tri godine fermentira u cedrenim bačvama prizvodi obitelj Kawasaki, prema recepturi staroj 600 godina koristeći samo najkvalitetnije sastojke iz ekološkog uzogoja.

genmai-norimaki

UMEBOSHI VOĆE

Umeboshije vrsta voća (marelice) koja dozrijeva u lipnju, a porijeklom je iz Azije.

U orijentalnoj medicini koristi se više od 2000 godina za jačanje želuca i crijeva te čišćenje krvi.
Limunska kiselina kojom umeboshi obiluje pomaže rad jetre, pojačava izdržljivost i uklanja umor.

UPOTREBA UMEBOSHIA

Konzumacija 1-2 umeboshi šljive dnevno preporučuje se za regulaciju probave, zdravu funkciju želuca, te jačanje cijelog tijela posebice kod gripa i prehlada.

Od umeboshi se radi i ocat koji daje izniman kiselo-slani okus salatama, a preporučuje se koristiti ga kao dodatak preljevima, za kiseljenje povrća te u kuhanim jelima jer čuva i pojačava intenzitet boje povrća.

hrana japanska

TAMARI UMAK

Tamari umak izrađen je od čiste soje, vode i morske soli bez dodatka pšenice stoga predstavlja bezglutenski proizvod.
Tamari bi trebao biti proizveden u Japanu na tradicionalni način fermentacijom u trajanju od minimalno jedne godine u drvenim bačvama od cedra.

UPOTREBA TAMARI UMAKA

Dobar je izvor bjelančevina i aminokiselina, a zbog mikroorganizama koje sadrži pospješuje prirodnu fermentaciju koja pomaže probav da bolje funkcionira.
Slanog je okusa i stoga se može upotrijebiti kao zamjena za sol u pripremanju mnogih jela od žitarica i povrća, ali i u proizvodnji hrane.
Tamari ne sadrži gluten.

japanska prehrana

SHOYU ZAČIN

Shoyu je tradicionalni japanski začin slanog okusa, pripravljen od soje i pšenice.

Koristi se svakodnevno u kuhanju za začinjavanje jela. Najbolji je pripravljen na tradicionalan način bez kemijskih dodataka.
Obzirom da je kod takvog proizvoda fermentacija upotpunosti obavljena, nisu mu potrebni nikakvi umjetni dodaci ili konzervansi.

PRIMJENA SHOYU ZAČINA

Takvu prirodnu proizvodnju u svijetu je zadržalo još samo nekoliko malih proizvođača. Zbog raznolike upotrebe shoyu su preuzele i mnoge druge kuhinje svijeta. Može se upotrebljavati u pripremanju juha, variva, umaka, salata, pirjanog povrća itd.

sastojci-za-genmai-norimaki

KUZU

Kuzu je biljka iz porodice mahunarki koja raste divlje u planinama, a proizvod koji mi poznajemo je korijen veličine i do nekoliko metara.
Bijeli škrob dobiven iz snažnog korijena kuzua u Japanu se od davnina cijeni kao hrana, ali i lijek.

PRIMJENA
Upotrebljava se za zgušnjavanje variva, umaka, preljeva kao i za pripravljanje toplog napitka. Kuzu je učinkovit za jačanje organizma kod prehlada, neuralgija i reume jer ublažava upalu i snižava temperaturu.

Kuzu sadrži veliku količinu izoflavona koji opuštaju mišiće i krvne žile, a posebno je učinkovit za regulaciju probave te podržava pravilan rad želuca i crijeva.

bonsoy-kanten

ALGE

Alge kombu, arame, nori… najbolje su uzgojene u zaštićenom području nacionalnog parka Iseshima te su iznimno čiste i kvalitetne.
Alge su bogatije mineralima od bilo koje druge vrste namirnica, a također su vrlo bogate vitaminom C, tiaminom, riboflavinom, niacinom i beta-karotenom.

Morske su alge bogate i bjelančevinama i vlaknima, a sadrže vrlo malo masnoća.
No, one su također odlični “čistači” organizma i stoga pogodne za detoksikacijske tretmane.

čaj japanski

MATCHA PREMIUM ZELENI ČAJ

Matcha je japanski premium zeleni čaju prahu kakav se stoljećima koristi u japanskim čajnim ceremonijama.

Grmovi Matcha zelenog čaja rastu u hladovini jer se tako potiče sinteza klorofila i povećava razina aminokiselina.
Iznimno je snažan antioksidans, a sadrži i amino kiselinu L-teanin koja aktivira osjećaj smirenosti, fokusiranosti i relaksacije.

SAZNAJTE JOŠ O MATCHI:
Kako odabrati kvalitetnu matchu za čaj koji je najbolji za organizam
Sladoled od matcha zelenog čaja
Bonsoy kanten s Matcha preljevom

Blagi je stimulans koji podiže razinu „održive energije“ bez naglih oscilacija pa je idealan napitak za početak dana.
Potiče metabolizam i brže sagorijevanje masnoća te je bogat mnogim nutrijentima.

Ne čudi stoga što je upravo Matcha najpopularniji nutriconistički trend u prehrani.

Facebook Like Button