Matcha zelenom čaju, takozvanom čudotvornom čaju, pripisuju se iznimna antioksidativna i anti-age svojstva, a poznat je i po liječenju protiv raznih upala te očuvanju imuniteta.
Matcha je specijalni oblik zelenog čaja, a ispijanje je ukorijenjeno i najpopularnije u Japanu.
Načini ispijanja zelenog Matcha čaja
Glavna razlika između ispijanja standardnog zelenog čaja i Matcha napitka je u pripremi.
Kod zelenog čaja listići se prelijevaju vrućom vodom te se poslije ispijanja bacaju dok se Matcha prah ispija i tako se listići smrvljeni do najfinijih čestica direktno unose u organizam.
Matcha čaj se uvijek pije svježe pripravljen a krasi ga specifičan pomalo gorkast okus.
Gdje raste i kako se priprema Matcha čaj
Cijena Matcha praha od kojeg se radi čaj ovisi o lokaciji branja, načinu sušenja i mljevenja te oksidaciji.
Listići za Matchu beru se s istih grmova, kao i za zeleni čaj.
Grmovi čaja se pokrivaju s krpama prije berbe kako bi listići bili u sjeni te je stoga upravo oni bogatiji klorofilom. Poslije samog branja listići se kratko pare a zatim suše i melju s kamenim mlinom u prah.
Tradicionalno se jedna žličica Matcha praha pomiješa s vrućom vodom, koja nije zakipjela, te se miješa s bambusovom metlicom dok se ne zapjeni.
Zdravstvene dobrobiti
Upravo zbog načina branja kvalitetnih listića i njihove pripreme te unosom praha u organizam Matcha je bolji izvor nutrijenata od zelenog čaja.
Uz vitamine i minerale Matcha je izrazito bogata antioksidansima polifenolima koji se povezuju sa zaštitom protiv srčanih bolesti ili raka te djeluju na bolju regulaciju šećera u krvi.
Jedan od elemenata je i EGCG za koje istraživanja pokazuju kako pomaže u metabolizmu te usporava rast stanica raka. Jedno istraživanje pokazuje kako je količina EGCG u šalici Matcha čaja 1000 puta veća nego kod ostalih vrsta u jednoj šalici čaja.
Nivo antioksidansa uvelike je veći od vrijednosti koje se nalaze u goji bobicama, crnoj čokoladi ili aroniji koji su poznati po količini vrijednih elemenata. Napitak odnosno čaj Matcha izuzetno je bogat i vlaknima.
Kulinarski doprinosi
Matcha prah je osim pripravka čaja postao popularan dodatak smoothie napitcima, a pravi je hit među svijetski poznatim kuharima. Prah se u suvremenom kulinarstvu dodaje u skoro sve vrste jela kako od slatkih do slanih pa do sladoleda, mafina ili čak pečenja.
Izdvojeno
> Iako se Matcha čaj pio u Kini prije više od 1000 godina čaju su ime dali Japanci te je on postao važan dio japanske kulture> Mnogi ljubitelji ovog napitka mijenjaju kavu s Matcha čajem jer sadrži tri puta više kofeina od zelenog čaja
> Budite posebno oprezni ako listići dolaze iz Kine a cijena praha je jeftina
Autor: Borna Marić
Fotografije: Pixabay, Akuppa John Wigham