Čaj koji uništava masnoću Oolong čaj

Wu-long ili Oolong čaj savršen je saveznik u borbi protiv masnoća.

Nedavno smo pisali o poznatoj kući čaja „Jing-Jang“ u Zagrebu kojom caruje Alex Wang te smo u ovom članku odlučili malo bolje obraditi tematiku čaja, konkretno oolong čaj.

Od davnih dana poznata je kultura ispijanja čaja, a redovno konzumiranje čaja pogodno je za naše zdravlje, jačanje imuniteta kao i poboljšanje funkcioniranja probavnog trakta.

U narednom tekstu saznajte nešto više informacija o oolong čaju, pozitivnim karakteristikama ove vrste čaja, načinu ispijanja te gdje ga možete pronaći u Hrvatskoj.

Saveznik u borbi protiv masnoća

U svijetu čaja oolong čaj dobio je „titulu“ čaja koji je najbolji kandidat za sagorijevanje masnoća.

Mnogi ljudi koji imaju problema s povećanom tjelesnom masom dobro su upoznati s pozitivnim karakteristikama koje ova vrsta čaja omogućuje te ga u svom životu konzumiraju na dnevnoj bazi.

Oolong čaj ima specifičan okus i miris, a možemo reći da je poseban, drugačiji i srednjeg intenziteta.
Što se tiče postotka kofeina u oolong čaju, možemo reći da je taj postotak iznosi nešto kao srednja vrijednost između postotka u crnom i zelenom čaju.

oolong-caj-1

Više informacija o oolong čaju

Stručnjaci ovu vrstu čaja opisuju kao vrstu čaja koji se može opisati kao čaj koji je po ukusu negdje između zelene i crne vrste čaja. Njegov službeni naziv na kineskom jeziku glasi „wu-long“ čaj, a preveli bismo to ovako ; wu-crno, a long-zmaj.

Što se tiče porijekla, možemo reći da najviše oolong čaja dolazi iz Kine i Tajvana, a ljudi koji piju ovu vrstu čaja kažu da miris oolong čaja podsjeća na svježe cvijeće ili voće.

Važna činjenica kod ove vrste čaja je ta da se listovi oolong čaja beru u fazi kada listovi nisu ni premladi ni prestari tj moraju biti srednje svježi.

Ljudi koji ih beru izuzetno vode brigu o tome da se svježi listovi beru odmah nakon izlaganja suncu, listovi tada prolaze proces omekšavanja, a kasnije se suše na hladnim mjestima. Poanta procesa je da se on ponavlja sve dok nagnječeni listovi u procesu fermentacije ne poprime crvenu boju, dok središnji dio lista uvijek mora biti u zelenoj boji.

oolong-caj-2

Za što je koristan oolong čaj

U novije vrijeme oolong čaja se vrlo često spominje kao čaj u borbi protiv masnoća i neželjenih kilograma, no on ima i druge pozitivne karakteristike poput: stimuliranje živčanog sustava, odličan je za snižavanje povišenog kolesterola, služi za poboljšanje imunološkog sustava, pospješuje ubrzavanje našeg metabolizma, apsorbira masnoću i djeluje pozitivno na naš probavni sustav.

Preporuka za ispijanje oolong čaja

Prema nekakvim standardima i preporukama, smatra se da je maksimum nekog unosa oolong čaja u tijelo ne bi smio iznositi više od 0,5 litre na dan.

Mogli bismo reći da bi bilo najbolje da se popije jedna čaša ujutro i jedna predvečer ukoliko za to osjetite potrebu. Priprema oolong čaja je klasična kao i kod ostalih vrsta, odnosno u vrućoj vodi ostavi se nekoliko listića oolong čaja na nekoliko minuta te onda možemo započeti ispijanje našeg oolong čaja.

Više informacija o oolong čaju:

http://www.youtube.com/watch?v=VMUmWnb2ZL0

Autor: Marina Jakšić

Facebook Like Button