Kako čokolada od kakaa potiče kolagen i pomlađuje

Domovina kakaa su tropski krajevi Južne Amerike, a raste na malom zimzelenom drvetu. Plod se koristi suh kako bi se od njega izradio kakao prah ili čokolada no plod se može konzumirati i sirov Švedski znanstvenik i botaničar Carl Linnaeus još je u 18. stoljeću ovu biljku smatrao toliko hranjivom i time iznimno vrijednom da ju je prozvao „Hranom bogova“.

Kakao sadrži više od 300 važnih spojeva, uključujući i bjelančevine, masti, određene B vitamine i minerale kao što su kalcij, sumpor, magnezij, fosfor, željezo, cink i bakar.

Kakao

Zdravstvene prednosti kakaa

Kakao je izuzetno bogat antioksidansima koji vrlo povoljno utječu na ljudski organizam.

Prisutni antioksidansi u kakau su flavonoidi koji, kao i svi antioksidansi, sudjeluju u prevenciji slobodnih radikala, ali oni također imaju i ključnu ulogu u jačanju zaštite kolagena.

To znači da nas ovaj snažni antioksidans, koji je prisutan u kakau, čuva od raka i drugih degenerativnih bolesti, ali nam pruža i zaštitu od preranog starenja.

Flavonoidi bogato prisutni u kakau poboljšavaju stanje kardiovaskularnog sustava, jer prema nekim istraživanjima oni mogu blokirati oksidaciju „lošeg’“ LDL kolesterola, a ovaj proces blokiranje izravno nas štiti od nekoliko ozbiljnih kardiovaskularnih situacija, uključujući i ateroskleroze.

U konačnici on poboljšava cirkulaciju i smanjuje rizik od srčanih bolesti.

kakao beauty njega pomladivanje kolagen

Čokolada od kakaa

Čokolada se oduvijek smatrala odličnim afrodizijakom i hranom za dobro raspoloženje.

Čokolade koje potječu od organskog kakaa potiču oslobađanje neurotransmitera poput endorfina i serotonina, koji su odgovorni za podizanje pozitivnih misli i samim time osjećaja sreće i zadovoljstva.

Kod „obrađenih“ čokolada treba dobro pripaziti na sastav zbog nezdravog rafiniranog šećera koji može prouzročiti velike štete za ljudski organizam te se stoga mora vrlo dozirano konzumirati.

No, zadržimo se kod čokolada koje sadrže veliki postotak čistog kakaa, jer su one super hrana za osobe koje pate od niskih vibracijskih stanja poput anksioznosti, tuge i depresije.

Izdvojeno

> Kakao je najbolje konzumirati sirov u prahu ili u njegovom izvornom zrnastom obliku. Prah se može dodati u sokove, sladolede ili se može popiti rastopljen u toploj vodi. Zbog nježne kiselosti kakaa prah možete zasladiti sa zdravim zamjenama za rafinirani šećer.
> Kakao je najbolje konzumirati ujutro ili tijekom ranijih popodnevnih sati, jer podiže energiju

kakao

Piše: Wish.hr
Fotografije: Everjean, Stuart, Pixabay

Facebook Like Button