Lubenica  – kako je izabrati i koje recepte možete pripremiti s tom kraljicom ljeta

Sočna kraljica, obožavana povrtnica lubenica, donijeti će traženo osvježenje u vrućim ljetnim danima.

Lubenica u prehrani i umjetnosti

Lubenica svoje porijeklo zahvaljuje Africi, naročito oko područja pustinje Kalahari. Od tamo se proširila cijelim Egiptom, gdje su je oduvijek smatrali posebnom delicijom, a koju egipćani često serviraju pored svih glavnih obroka kao ukusan dodatak jelu. Lubenica se potom vremenom proširila po svim kontinentima.

lubenica-2

Što Japanci rade s lubenicama

Osim svojih prehrambenih vrijednosti umjetnici su otkrili lubenicu kao izvrstan medij za izradu skulptura. Ova umjetnost rezbarenja povrća razvijena je u Japanu i poznata je kao Mukimono dekoriranje, a obično služi kao ukras na stolu.

Svi detalji o povrtnici lubenici

Sočna i slatka lubenica može biti čisto zelene ili prugaste kore, okrugla ili duguljasta a spada u povrće točnije dolazi iz porodice bundeva. Ova jednogodišnja biljka obično dozrijeva devedeset dana nakon sadnje, a ima izrazito žute cvjetove koji cvjetaju samo jedan dan.

Zbog vrlo malenog broja kalorija preporučuje se u brojnim dijetama, ali i kao odličan “čistač” organizma.

Za sve koji vole koktele OVDJE pronađite jedan osvježavajući od lubenice

Osvježavajući koktel od lubenice za vaše opušteno popodne

lubenice lubenica koktel

Kako odabrati lubenicu

Postoje brojni savjeti na koji način prepoznati i odabrati najzreliju lubenicu. Prilikom odabira lubenice obratite pažnju na mjesto na kojem je ležala.

Ako je blijedo ili bijelo plod nije sazrio do kraja. Koža mora biti svijetla. Ono što je značajno pri odabiru svakako je procjena težine. Naime, lubenica mora biti teška zbog velike količine vode koja garantira svježinu.

OVDJE pronađite Top 5 recepata s lubenicom koje ćete obožavati ovog ljeta

Svojstva lubenice

Lubenica osim svog okusa ima i mnoga ljekovita svojstva. Pošto sadrži oko 90% vode idealna je ublažavanje žeđi i rashlađivanje u vrućim ljetnim danima. Sportašima se preporučuje ispijanje soka od lubenice prije vježbanja kao bi spriječili bolove u mišićima.

Lubenica je bogata likopenom, sastojkom koji daje crvenu boju povrću kao što su i rajčica, mrkva, ali je za istaknuti da likopena nema u voću kao što su trešnje ili jagode.

Lubenica je zrazito bogata vitaminom C i A, kalijem i magnezijem a u 100 grama lubenice skriva se samo 30 kalorija.
Koštice u svježem ili osušenom obliku možemo grickati ili od njih pripremati čaj i napitke za poboljšanje rada bubrega ili prostate.

Blagodati lubenice:

> pomaže radu bubrega i srca
> održava dobar libido
> podržava dobru probavu
> regulira krvni tlak
> održava zdravu kožu i kosu
> dobra je prevencija raznih oblika karcinoma

salata mediteranska lubenica

Izvrsni recepti s lubenicom:

Lubenica se može koristiti kao prilog uz razna mesna jela od svinjetine do riba, kao sastojak smoothiea ili voćnih salata, koktela, sladoleda.

Mediteranska salata

Sastojci za salatu:
6 šalica mješavine zelene salate
3 šalice lubenice
1/2 šalice luka
1 žlica maslinovog ulja
1/3 šalice feta sirom
sol i papar

Priprema recepta:
Luk sitno nasjeckajte, salatu narežite na trakice, lubenicu na kockice a sir razmrvite. Pomiješajte s maslinovim uljem.

koktel lubenica

Koktel Mimoza

Sastojci za recept:
1 šalica cijeđenog soka od lubenice
1/2 šalice roze pjenušca

Priprema kotela:
U čašu za šampanjac do pola ulijte sok od lubenice. Dopunite sa dobro ohlađenim šampanjcem i poslužite kao hladno piće.

Izdvojeno:

> Za istaknuti je da šećerni bolesnici zbog visokog glikemijskog indeksa lubenice ne mogu nažalost uživati u velikim količinama
> Sjeme lubenice pronađeno je u grobnicama egipatskih faraona
>
Kora lubenice također je jestiva
> U Aziji se lubenice kisele
> Koštice lubenice se u Vijetnamu posebice konzumiraju za Novu godinu
> Japanci uzgajaju kvadratne oblike prvenstveno radi lakšeg skladištenja

Autor: Borna Marić

Facebook Like Button