Magnezij i njegova nova primjena za savršen ten

Pitanje zdrave, lijepe i njegovane kože lica oduvijek je bilo aktualno. Koje proizvode koristiti? Trebaju li oni biti kemijskog ili prirodnog podrijetla?

Većina dodataka prehrani za poboljšanje tena nije sasvim djelotvorno s obzirom da potrebne minerale i hranu za kožu unosite kroz prehranu, a sami dodaci imaju kratkoročno djelovanje i ne nude dugotrajno rješenje za zdravlje kože lica.

Kako onda odabrati „pravu stvar“ za svoju kožu?

Pored uravnotežene prehrane s dovoljnim unosom vitamina i minerala, treba i izbjegavati određene namirnice koje ne pogoduju koži, poput šećera i alkohola.
Ipak, ponekad i naš pažljiv unos hrane i pića može „zakazati“ po pitanju sprečavanja stvaranja akni ili sivkastog, umornog tena pa se moramo poslužiti nekom pomoći izvana. Najbolje rješenje za to, prema mnogim najnovijim znastvenim istraživanjima , je magnezij.

Veliki broj istraživanja dokazao je kako upravo magnezij ima iznimno povoljan utjecaj na kožu lica i pomaže kod težih slučajeva akni te nečistog i umornog tena ali jako dobro djeluje i kao dobra pomoć kod rosacee odnosno raznih crvenila kože.
Magnezijne samo da pomaže za prvu ruku, već temeljito čisti problem od korijena i sprečava stvaranje novih upala, kako akni, tako i drugih kožnih oboljenja.

Zanimljivo je da čak 80% populacije ima deficit magnezija u organizmu

To je uistinu zapanjujuća činjenica s obzirom da se uz pomoć magnezija u tijelu odvija preko tristo biokemijskih reakcija, od kojih su neke npr. odgovorne za probavu, zdravlje srca, čak i za smanjenje problema s migrenama, tko ih ima.

Ovaj mineral ključan je i u reguliranju krvnog tlaka, kod smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti te pomoći kod menstrualnih grčeva.

Kako stres utječe na stvaranje akni i bora?

Ako ste primijetili kako vam se ten pogorša ako ste pod stresom, to nije slučajno. U stresnim situacijama, vaše tijelo ispušta hormone adrenalin i kortizol koji se aktiviraju kada nam je tijelo u stanju „borbe za život“ jer stres doživljava kao opasnost.

Nažalost, svakodnevni stres s kojim se nosimo u modernom vremenu nije privremen. Posao, obitelj, izlasci, treninzi, sve to izaziva stres na naš organizam do onog trenutka kada naučimo kako se pravilno postaviti prema svim problemima.

Stanje dugoročnog stresa znači i nakupljanje kortizola koji zečepljuje pore zbog pojačanog izlučivanja ulja, poznatijeg kao sebum. Tu uskače magnezij kao pomoć enzimima koji su zaslužni za oporavak i replikaciju DNA.
Bez ovoga minerala, koža bi bila vrlo lako podložna štetnim slobodnim radikalima i upalama koje vode do problema s kožom i pora.

magnezij

Kako magnezij pomaže koži?

Magnezij daje potporu sustavu nadbubrežne žlijezde i njezinim funkcijama. Vaši burezi ispuštaju magnezij kada je kortizol pristuan u organizmu, smanjujući efekt tog hormona. Povećavanjem unosa magnezija, vaše tijelo će se lakše nositi s anksioznosti i stresom, i samim time pomoći koži u obrani od akni, prištića ili nakupljanja sebuma.

Koja je hrana bogata magnezijem?

Možete ga uzimati kao dodatak prehrani, kroz granule ili kapsule, a uvijek postoji i prirodni način, tj. kroz prehranu, konzumacijom namirnica bogatima magnezijem poput tamnozelenog listanog povrća (kelj, špinat, blitva, raštika), ribe (pogotovo sardina, skuše, tune), avokada, smokvi, grožđica, marelica, banana, čokolade s visokim udiom kakaa, orašida i sjemenki, grahorica i leće te punozrnatih žitarica.

Djelotvornsot dirktne primjene magnezija na kožu

Magnezij se može i dirketno nanositi na kožu, tako da ga jednostavno primijenite na upaljeno područje. Ipak, nekima će biti djelotvorniji losioni i kreme obogaćene magnezijem.

Za kožu koja luči preveliku količinu sebuma preporučuje se transdermalna mineralna terapija magnezij kloridom, koji je posebno povoljan za osobe s rosaceom ili drugim oblikom koženog crvenila.

U zadnje vrijeme vrijeme magnezijev klorid se može kupiti i u obliku spreja pod nazivom magnezijevo ulje i nanosi se vrlo lako direktno na kožu.

Magnezijeve soli mogu se koristiti pak kao piling za duboko čišćenje pora, posebno kod osoba s masnijom kožom. Pomiješan sa žličicom soli i par kapi tople vode dobiva se smjesa s kojom se nježno istrlja lice. Rezultati su odlični!

Facebook Like Button