Mikro zeleno povrće: hrana i lijek

Mikro zelena hrana ili microgreen je superhrana – povrće koje raste jedan korak dalje od klica i gaji se duži vremenski period (od 10 do 14 dana) dok u potpunosti ne razvije svoje prve ili druge listove.

Vrhunski kuhari, prvenstveno oni koji rade u ekskluzivnim restoranima, koriste mikro povrće da poboljšaju ljepotu, okus i svježinu svojih jela delikatnom teksturom i karakterističnim okusima.

Istraživanja su pokazala da mikro povrće ima od 4 do 40 puta više vitamina i hranljivih vrijednosti u odnosu na zrele biljke.

Izdvojeno

Crveni kupus, dok je ubran u ovoj mikro fazi, ima 40 puta više vitamina E i šest puta više vitamina C nego zrela glavica crvenog kupusa.

Bere se odmah iznad tla, a konzumiraju se listovi i stabljike. Dobit ćete ga jednostavno: gusto posijte sjeme, dobro zalijte i čekajte da nikne, pa nakon 10 do 15 dana sijecite i koristite.

greenfood

Ovo su najpopularnije vrste mikro zelenog povrća

Rukola

Mikro rukola je jedna od najpopularnijih vrsta mikro povrća. Kuhari su prvo počeli koristiti u restoranima baš nju. Sadrži visok postotak vitamina C, kalcija, vitamina A i folne kiseline.
Mala veličina je čini idealnim jestivim ukrasom na pizzi, omletima i tjesteninama ili na vrhu grilanih plodova mora i mesa. Ljutkast okus mikro rukole odlično se slaže s rajčicama, maslinama, lukom, ciklom, limunom, orahom i sirevima posebno parmezanom, mozzarellom ili kozjim sirom.

Brokula

Raskošnog okusa, mikro brokua je savršen sastojak salata, sendviča, jela od tjestenine i jako dobar ukras juha i čušpajza. Odličan je izvor vitamina C, sulforafana i drugih hranljivih nutrijenata. Brokola je bogata antioksidansima i sastojcima za koja je dokazano da su odlična preventivna sredstva u borbi protiv tumora.

Kelj

Koristi se u salatama i kao prilog svim vrstama mesa. Odličan je izvor vitamina A i K, kalcija i mangana, kao i umjereni izvor folne kiseline. Mikro kelj smanjuje rizik od nekih vrsta tumora i pruža tijelu ogromne količine vitamina C.

Cikla

Mikro cikla ima nježan okus nalik špinatu. Intenzivno ljubičaste stabljike i svijetlo zeleni listovi koriste se u salatama i za ukrašavanje atraktivnih jela. Sadrži velike količine vitamina C, A i K kao i željezo, kalcij i magnezij.

Rotkvica

Mikro rotkvica ima prilično izazovan ukus u odnosu na svoju veličinu. Koristi se u predjelima od ribe i mesa, salatama. Izuzetno je dobar izvor vitamina C, kalija i magnezija. Sadrži i folnu kiselinu, riboflavin, vitamin B6, bakar i mangan.

Bosiljak

Mikro bosiljak ima nježan, ali koncentriran okus. Odličan je za jela sa rajčicom, bijelim i crnim lukom ili sirom. Dobra i maštovita zamjena na kapreze salati za bosiljak s velikim listovima, a oni malo kreativniji mogu ga koristiti i u koktelima kao što je mohito i martini. Mikro bosiljak je dobar izvor vitamina A, K i C, također kalcija, željeza, folata, magnezija, i omega-3 masnih kiselina.

Korabica

Mikro koraba ima vrlo nježan i blag okus. Prelijepe ljubičaste stabljike, koriste se za dodavanje okusa, teksture i postizanje fantastičnog vizualnog efekta u jelima i miješanim salatama. Prepuna je minerala: kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija, cinka, karotena, klorofila, aminokiseline.

Crveni kupus

Mikro crveni kupus ima slatkast okus i interesantnu boju. Odličan je kao prilog grilanom ili pečenom povrću i nezaobilazan dio zanimljivih miješanih salata. Mikro crveni kupus je snažna doza energije u prehrani jer ima najvišu koncentraciju vitamina C, čak 40 puta veću od odraslog crvenog kupusa. Visoko je rangiran i kada su vitamini E i K u pitanju.

Gorušica

Mikro žuta gorušica ima vrlo jak ukus koji podsjeća na hren. Koristi se kao prilog glavnom jelu, predjelu i u svim zelenim salatama. Bogata je kalcijem, željezom, magnezijem, fosforom, kalijem, cinkom, beta karotenom i klorofilom.

Cvjetača

Ima blag ukus, a zahvaljujući mnoštvu boja prelijepo izgleda. Koristi se za salate i kao dekoracija čušpajzima. Cvjetača je bogata vitaminom C, također, sadrži veliku količinu vlakana, vitamina A, folne kiseline, kalcija, kalija i selena koji s vitaminom C služi za jačanje imunološkog sistema.

Blitva

Mikro blitva ima oštar ukus, koristi se za salate i sendviče, ali i kao dekoracija gotovim jelima i predjelima. Zahvaljujući širokom spektru hranljivih sastojaka, blitva je prava superhrana koja izuzetno blagotvorno djeluje na zdravlje. Sadrži visok udio vitamina C, K, E, beta-karotena, kalcija, mangana i cinka.

Momčilo Antonijević

Facebook Like Button