Kelj doživljava svoje trenutke slave pošto su ga otkrile i u svoju prehranu uključile mnoge poznate filmske zvijezde.
Kelj je zeljasto, zeleno povrće koje nije bogato kalorijama ali je zato pravi izvor vitamina i minerala.
Zbog svoje otpornosti i dostupnosti tijekom cijele godine omiljena je hrana tijekom zimskih mjeseci.
Može se pripremati na različite načine kao toplo predjelo, prilog, glavno jelo, međuobrok te sve popularniji sastojak prirodnih sokova ili ukusnog smoothia prilikom detoksikacije tijela.
Osim kulinarske vrijednosti svoju primjenu ima i u kozmetičkoj industriji gdje se nalazi u preparatima za kožu, kosu i nokte.
PROČITAJTE JOŠ O ZDRAVOJ PREHRANI:
Najbolji kalcij dobivamo iz zeleng soka od kelja
Stvarni izvori kalcija
Mikro zeleno povrće: hrana i lijek
Lijek iz prirode: Hranom protiv karcinoma
Što sve sadrži kelj
Željezo
Željezo je ključan element zdravlja a kelj je izrazito bogat željezom.
Kalcij
Po kaloriji kelj sadrži više kalcija nego mlijeko a i iskorištenost je veća jer se u kombinaciji s magnezijem bolje razgrađuje u tijelu.
Kalij
Kalij u organizmu utječe na pH ravnotežu organizma.
https://www.youtube.com/watch?v=mNqNg1lYsdA
Karotenoidi
Karotenoidi djeluju kao zaštita očiju od ultra ljubičastog svijetla.
Vitamini A,C i K
Ključni elementi za održavanje zdravlja i cjelokupne ravnoteže tijela.
Omega 3
Kelj sadrži omega-3 masne kiseline koje pomažu kod artritisa, astme i autoimunih bolesti.
Vlakna
Vlakna kelja pomažu u probavi ali i u smanjenju kolesterola u krvi.
Izdvojeno
> U Škotskoj poziv da dođete na kelj u stvari označava poziv na večeru.> Trenutno postoji oko pedesetak vrsta ove biljke.
> Mraz i hladno vrijeme djelomično pretvaraju molekule škroba u šećer pa je zato zimski kelj slađi.
> Krajem dvadesetog stoljeća u Kaliforniji se komercijalno razvila ukrasna verzija kelja.
> U porodici krstašica osim kelja spadaju još i kelj pupčar, lisnati kelj i raštika.
Piše: Wish.hr