Kako ćete prepoznati koji vam vitamin ili mineral nedostaju

Koža i kosa će biti zdravija i godinama mlađa, ako uz kvalitetnu prehranu kombinirate dovoljnu količinu vitamina i minerala.

Naše je tijelo žedno vitamina i minerala koji će nahraniti sve stanice tijela, a kako znamo koža je njen najveći organ, a kosa također može biti izvrstan indikator u prepoznavanju stanja našeg tijela.
Koji su to anti age vitamini i minerali, gdje se mogu pronaći u prirodnom obliku i koje su njihove preporučene dnevne količine za žene.

Treba također istaknuti da je većini teško njihovu preporučenu dnevnu dozu uzimati isključivo iz svježeg voća i povrća. Ima nas koji smo alergični na određenu prehranu, voće ili neke sastojke povrća iz kojih dobivamo važne vitamine i minerale te ostale elemente kako bi naše tijelo bilo otporno, zdravo, a koža sjajna i njegovana.

U takvim situacijama nije trebali bi posegnuti za suplementima, tj. dodaci prehrani koji su najpraktičniji način opskrbe.

Vitamin A – najbolji anti age prijatelj

Ako tijelu nedostaju i najmanje količine vitamina A, rezultat je crvena koža koja se peruta.
Za njega možda najviše možemo reći da je anti age vitamin jer stimulira obnovu stanica, srednji sloj kože čini debljim i tako pomaže proizvodnju kolagena i elastina.

Ima ga u žutanjku, punomasnom mlijeku, maslacu, mesu, morskoj ribi, bundevi, mangu, dinji, marelicama. Preporučena dnevne količina vitamina A je 800 retinol ekvivalenta.

Vitamin C potiče proizvodnju kolagena

Osim što jača imunitet, vitamin C utječe na proizvodnju kolagena i štiti kožu od štetnih sunčevih zraka. Ako ga nedostaje koža je sivkasta, umorna i nedostaje joj sjaja.

Najviše C vitamina može se naći u namirnicama kao što je crvena paprika (280 mg), zatim brokula, jagoda, ananas kao i agrumima, zelenom lisnatom povrću i cvjetači.

Želite li svjež izgled kože, preporučuje se uzimati 500 – 1000 mg vitamina C u odvojenim dozama kroz dan.

žena beauty fashion spavanje

Vitamin E najsnažniji antioksidans

Jedan od najsnažnijih prirodnih antioksidansa, učinkovito se bori protiv slobodnih radikala, sprječava isušivanje kože i nastanak bora.

Isto kao i vitamin C utječe na proizvodnju kolagena, a upravo ova dva vitamina u kombinaciji, najbolje štite stanice od UV zračenja.

Biljna ulja, orašasti plodovi, sjemenke, masline, špinat, šparoge, batat i mliječni proizvodi bogati su vitaminom E, a njegova je preporučena dnevna doza do 400 internacionalnih jedinica.

Vitamini B kompleksa obnavljaju stanice tijela

Obnavljaju tkivo, stanice opskrbljuju energijom, a kožu kisikom.

Nedostatak vitamina B kompleksa mogu uzrokovati čitav niz problema poput dermatitisa, pretjerano suhe ili pak masne kože, ekcema, ali i nastanak bora.
Za što ljepši i zdraviji izgled kože preporučuje se 50 – 100 mg svih vitamina B kompleksa, osim B12 čija količina ne bi smjela prelaziti 1 mg na dan.

Cink je također prijatelj kolagena

Baš poput vitamina C, ovaj mineral utječe na proizvodnju kolagena, jača imunitet, utječe na sintezu proteina, a ima i protuupalno djelovanje.

Cinkom su bogati govedina, jaja, morski plodovi, jetrica, mliječni proizvodi, sjemenke suncokreta, grahorice, meso peradi. Bijele mrlje na noktima, perut i akne mogu biti uzrokovane njegovim nedostatkom. Preporučena dnevna doza je 20 – 30 mg.

Selen regulira metabolizam stanica

Ključan je za zdravlje kože jer regulira metabolizam stanica i ima jaka antioksidativna svojstva.

Tijelu pomaže u borbi protiv štetnih slobodnih radikala, usporava starenje kože i utječe na cirkulaciju. Preporučena dnevna doza selena je 55 mikrograma ili iz dodataka prehrani ili iz namirnica kao što su žitarice, češnjak, jaja, morski plodovi, gljive i grah.

Željezo prijatelj sjaja kože

Ako joj nedostaje željeza, koža gubi sjaj.
Preporučena dnevna doza je 18 mg, a željezom obiluju crveno meso, piletina, plodovi mora i ostale namirnice životinjskog porijekla, zatim špinat, brokula, peršin, sjemenke lana, sušeno voće.

Facebook Like Button