Koža 40+ i sve što ste željeli znati

Koža je najbolji pokazatelj čovjekova zdravlja. Kako je najbolje njegovati kožu kada uđemo u zrelije godine?

Koža se sastoji se od tri sloja, epiderma, derma i hipoderma

Epiderma je vanjski sloj, ima nekoliko podslojeva i njegova debljina odgovara debljini papira za pisanje. Služi kao barijera između kože i okoline.
Derm je srednji sloj i čini 90 posto debljine kožnog omotača. Sadrži kolagen koji koži daje čvrstoću i elastin koji je odgovoran za elastičnost.
Najdublji, potkožni sloj naziva se hipoderm te se sastoji uglavnom od masti.

Koža jednako gubi kolagen u dvadesetima i u četrdesetima

Sva koža pa tako i ona lica počinje stariti u ranim dvadesetima, a prve bore postaju vidljive već s 30 godina.

„S 50, svatko ima lice kakvo zaslužuje“ jedan je od citata engleskog književnika, novinara i kritičara Georgea Orwella zato se u 40+ treba posvetiti s posebnom pažnjom koži lica, jer se ona tada najviše mijenja.

A najviše što se za kožu lica može učiniti jest osigurati joj dovoljnu količinu vlage i prirodnih hranjivih tvarikako bi što dulje zadržala svježinu, zdravlje i mladenački izgled.
Stoga, u četrdesetima treba obvezno slijediti svakodnevnu beauty rutinu te uvesti proizvode koji učvršćuju kožu, jer ona gubi čvrstoću većom brzinom nakon 40+.

Njega počinje pravilnom prehranom

Zaboravite na prekomjerno izlaganje suncu, pušenje i alkohol, želite li najbolje za svoju kožu.
Jednaki efekt kojeg daju redovito uklanjanje odumrlih stanica i hidratacija izvana i iznutra, može se postići pravilnom prehranom.

Dermatolozi i kozmetičari složit će se kako lice uvijek treba mazati kremom više nego što mislite da je potrebno, a još bolje će djelovati nanese li se na vlažnu kožu.
Ovo pravilo posebno vrijedi u zimskim mjesecima, kada je preporučljivo birati i proizvode masnije teksture.

Što se tiče prehrane, ne zaboravite na mliječne proizvode, bogate vitaminom A koji je najvažniji sastojak zdrave kože, a cijelu priču pojačat će antioksidansi i namirnice bogate esencijalnim masnim kiselinama poput lososa, oraha i sjemenki lana.

I koža ima svoj ritam

Koža različito funkcionira tijekom dana i noći. Danju nas štiti od štetnih vanjskih utjecaja, a noću je usmjerena na regeneraciju.
Zato su joj ujutro potrebni blago čišćenje te optimalna zaštita, a između 17 i 19 sati najbolje je nanijeti piling-masku koja će ukloniti odumrle stanice kože jer u tom periodu započinje njezino obnavljanje.

Regeneracija je na vrhuncu između 23 i 24 sata kada se stanice dijele osam puta brže nego inače.

Najčešće nitko nema samo jedan tip

Kategorizacija masna, suha i mješovita može poslužiti samo kao dobra osnova jer na tip kože utječe i čitav niz drugih problema.

Imate li rozaceju, akne, oštećenja od sunca, ekcem ili psorijazu, najčešće se nećete moći svrstati u samo jednu kategoriju.

Stvari dodatno komplicira i činjenica da na tip kože, može utjecati doslovno sve – od vremenskih uvjeta pa do količine stresa.

Zato je važno prepoznati što više presudnih faktora i imati na umu kako je vjerojatnost za vrstu kože dvostrukog naziva više nego izgledna. Što je koža zahtjevnija, to se više preporuča savjetovanje s dermatologom.

Facebook Like Button