Zubi su ogledalo zdravlja: nekoliko savjeta za savršenu bjelinu i zdravlje zubiju

Zdravlje zubi je neophodno za zdravlje cijelog organizma, jer svaki bolestan zub, krvarenje desni ili gubitak zuba koji nije nadomješten prouzrokuje cijeli niz problema u organizmu.

Bolestan zub je leglo mikroorganizama koji putem cirkulacije dospijevaju u razne dijelove tijela i tako uzrokuju mnoge bolesti; upale bubrega, sinusa, jajnika, gubitak kose itd.

Uobičajeno se kaže da su oči ogledalo duše. Za zube se može reći kako su ogledalo zdravlja

Budući da se zubi opskrbljuju hranom iznutra (putem krvi) i izvana (putem hrane, sline), glavni uzrok kvarenja i propadanja zubi je povišena kiselost tijela.

Svaki put kad se krv i slina preopterete kiselinama tijelo „posudi“ kalcij iz kostiju i zubi kako bi uravnotežilo pH vrijednost krvi.

Da ne bi došlo do ove situacije, uz redovitu higijenu zubi i usne šupljine te stomatološku kontrolu, evo nekoliko jednostavnih metoda koje možete primijeniti bilo kad i bilo gdje.

hrana

SAZNAJTE VIŠE: Ojačajte zube i upoznajte hranu i biljke koje pomažu zubima

1. JEDITE VIŠE SIROVE NEOBRAĐENE HRANE I DOBRO SAŽVAČITE HRANU

Sirova neobrađena hrana poput voća i povrća osigurava optimalan unos elemenata potrebnih za zdravlje zubi. Jedan od razloga problema sa zubima i usnom šupljinom, uz spomenutu povišenu kiselost organizma, je i slabo ili nedovoljno korištenje zubi.

Bilo koji dio tijela koji se ne koristi, ili slabije koristi, vremenom oslabi. Isto je i sa zubima. Ako jedete puno obrađene hrane koja je mekana, nemate potrebu za žvakanjem i na taj način zubi oslabe.

Ako to želite promijeniti, počnite više žvakati hranu i jesti sirovu neobrađenu hranu – voće, povrće, orašaste plodove, hranu koja je puna vlakana te će vas to natjerati da više žvačete.
Žvakanje hrane je jako bitno, ne samo iz razloga proizvodnje sline, već zato što žvakanje poboljšava cirkulaciju zubi i detoksifikaciju usne šupljine.

Izdvojeno:

> Primjer zdravog doručka:
Zrna pšenice (otprilike 3 jušne žlice po osobi) isperite i namočite preko noći (8-12 sati), a ujutro dodajte žličicu meda, prstohvat cejlonskog cimeta i oraha po želji. Sve dobro pomiješajte i uživajte u zdravom doručku.

2. NAKON GLAVNOG OBROKA ŽVAČITE KLINČIĆ
Mali ali „pali“. Klinčić ima iznimna medicinska svojstva. Budući da sadrži antimikrobna, antiseptička, antivirusna i energizirajuća svojstva, često se upotrebljava u pripravcima za higijenu usne šupljine.

Pokazano je kako doprinosi ublažavanju zubobolja i upale desni. Klinčić se od davnina koristi za uklanjanje lošeg daha.

Klinčiće možete kupiti u svakoj trgovini. Nakon svakog ručka možete uzeti jedan klinčić u usta, držati ga u ustima dok ne omekša, a zatim možete lagano grickati. Kada ga skroz usitnite, možete progutati.

klincic

3. MUĆKANJE SUNCOKRETOVIM ULJEM ZUBI OSTAJU BJELILJI I ČVRŠĆI

Ovo je zanimljiva terapija koja potječe iz indijske medicine, a koja je stara preko 5000 godina. Metoda je veoma jednostavna i donosi dobre rezultate cijelom organizmu, a zubi već nakon tjedan dana postaju čvršći i bjelji, nestaje upala desni i sluznice usta.
Mućkanje suncokretovim uljem treba provoditi barem 40 dana.

Metoda mućkanja
Kako mućkati? Važno je napomenuti da se mućkanje ne provodi s bilo kakvim uljem, već hladnim prešanim nerafiniranim uljem suncokreta (možete ga kupiti u bilo kojoj biljnoj ljekarni ), iako možete koristiti i maslinovo ili sezamovo ulje.

mjesanje-ulja

Ujutro natašte uzmite čajnu žličicu navedenog ulja u usta te mućkajte od 10 do 20 min (nikako manje od 10). Nakon 10 do 15 minuta mućkanja, stvorit će se bijela emulzija (znak da je ulje izvuklo razne toksine iz organizma), koju trebate ispljunuti (nikako progutati dio), te nakon toga dobro isprati zube i usnu šupljinu.

Ako želite mućkati više puta dnevno radi bržih rezultata, važno je samo da se mućkanje provodi prije jela.

4. PIJTE DOVOLJNO VODE

Dovoljna količina vode u organizmu će održavati njegovu pH ravnotežu, što je idealna prevencija da ne dođe do problema sa zubima i usnom šupljinom.
Općenito kada se kaže da treba piti dovoljnu količinu tekućine, ne misli se na kavu, čajeve, sokove i slično. To se odnosi na čistu vodu. Dakle, idealno bi bilo popiti do 3litre vode dnevno, svaki 2h po čašu vode.

Odlično je kada vodu krenete ispijati odmah ujutro natašte, ako mućkate ulje, pa onda nakon mućkanja možete popiti dvije čaše vode.

voda

Kako piti vodu?

Idealno je vodu zadržati par sekundi u ustima, malo je promućkati kako bi se povezala sa slinom i onda u malim gutljajima progutati.
Takva voda će biti od veće koristi za organizam, jer voda povezana sa slinom u želucu poboljšava rad želudca i probavnih enzima.
Nadalje, kada vodu pijete polako i svjesno, na taj način ne ispirete samo elemente iz tijela već dajete vremena i da se elementi iz vode apsorbiraju u organizmu.

Važno:
Treća važna stvar je da ne pijete za vrijeme jela, već pola sata prije ili makar 2 sata nakon većeg obroka

OVDJE saznajte kako energizirati vodu iz pipe na nekoliko jednostavnih načina

6. HODAJTE BAREM 3 PUTA PO 15 MIN DNEVNO

Općepoznato je da je tekućica čišća od vode stajačice. Isti zakon vrijedi i za naš organizam. Nedovoljno kretanja i fizičke aktivnosti uzrokuje slabiju cirkulaciju, zadržavanje negativne energije i pregršt problema koji se očituju i na zubima.

Da bi to izbjegli, iskoristite slobodno vrijeme i hodajte. Ako živite u zgradi s liftom, ne budite lijeni, motivirajte se i krenite „na noge“.
Kad god imate viška vremena, hodajte na posao, u trgovinu, gdje god, ne samo da ćete poboljšati psihofizičko stanje, već ćete uštedjeti i novac.

Napisao: Leonardo Gospodnetić
www.divineenergypark.org

Facebook Like Button