7 malih kućnih trikova za savršeno bijele zube

Prema preporuci liječnika za lijep osmijeh zube je potrebno četkati dva puta dnevno u trajanju od dvije minute. Pritom ne treba zanemariti važnost čišćenja zubnim koncem jer hrana koja ostaje zarobljena između zubi stvara bakterije koje mogu dospjeti u krvotok pa čak izazvati probleme sa srcem ili srčani udar.

Stoga je redovita njega nužna ne samo za ljepotu, nego i zdravlje. Osim higijene, isprobajte i male kućne trikove koji vraćaju osmijeh na lice.

Pauza od pola sata

Doručkujte li voće ili smoothie pričekajte najmanje pola sata prije četkanja zubi. Kisela hrana uništava caklinu, a četkanjem odmah nakon obroka koji potiče stvaranje kiseline samo ćete je utrljati u zube. Stoga je bolje pričekati da zaštitne tvari iz sline učine svoje pa tek tada prionuti na održavanje higijene.

bijelo-vino

Bijelo vino ostavlja mrlje

Kava, čaj, i hrana intenzivne boje koja ostavlja mrlje na odjeći jednako se ponaša i na caklini. Stoga je nakon takve hrane dobro očistiti zube kako ne bi ostavila mrlje koje se teško skidaju. Valja imati na umu su i zeleni čaj, bijelo vino, sirup protiv kašlja te domaći sokovi neprijatelji lijepog osmijeha.

Trik s naslovnica

Jedan od trikova kojima se služe slavni je ispijanje slatkih ili kiselih pića na slamku. Na taj način sokovi, pića na bazi kave ili čajevi manje dolaze u kontakt sa zubima i samim time im manje štete.

Nježni prema caklini

Nježno četkanje jedan je načina koji blagotvorno djeluju na zubnu caklinu. Grubim potezima možete nepovratno uništiti zube, baš kao što to čini kisela ili slatka hrana.

cetkica-za-zube

Ulje izvlači bakterije

Mućkanje kokosovog, sezamovog ili maslinovog ulja u ustima naziva se još i oil pulling jer se uljem izvlače bakterije, a sprečava se i rizik od karijesa. Ta se tehnika koristi u ayurvedskoj medici za cjelokupnu detoksikaciju organizma, a izvodi se tako da se ulje mućka u ustima oko 15 minuta, najbolje ujutro prije jela pa ispljune. Nikako ga nemojte progutati.

Mjesto za četkicu

Bakterije žive posvuda, ali najviše ih ima u kupaonici jer im vlaga najbolje odgovara. Prilikom svakog puštanja vode u WC školjci tisuće bakterija leti po zraku. Kako ne bi ostale na vašoj četkici, bolje ju je držati u zatvorenom ormariću. Preporučuje se i kupovina nove četkice svakih tri mjeseca, a nakon prehlade ili bolesti – čak i češće.

Domaća pasta

Pomiješajte žličicu sode bikarbone, 5 kapi limuna i jednu jagodu koju zgnječite vilicom. Dobro obrišite zube s papirnatim ručnikom i pomoću četkice nanesite pripremljenu smjesu na zube. Ostavite je da stoji barem minutu i nakon toga isperite zube vodom. Soda bikarbona neutralizirat će kiselost limuna i jagoda, a rezultati se vide nakon mjesec dana.

Facebook Like Button