Vitamin D: snažan saveznik zdravlja srca, kostiju i zubiju

Uz sunčane dane dolazi i do boljeg raspoloženja, a da to nije slučajno dokazali su znanstvenici koji su otkrili kako se izlaganjem sunčevoj svjetlosti oslobađa i hormon sreće – serotonin. Uz to, izlaganjem kože sunčevoj svjetlosti tijelo proizvodi i vitamin D, zaslužan za apsorpciju kalcija, zdravlje kostiju, srca i općenito dobro funkcioniranje organizma.

Upoznajmo još bolje vitamin D

Vitamina D ili kako ga još zovemo sunčev vitamin, potrebit je za očuvanje zdravlja od najranije životne dobi, ističe prof. dr. sc. Irena Colić Barić, pročelnica Laboratorija za znanost o prehrani s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koja ističe važnost sunčevog vitamina:

“Vitamin D esencijalan je za zdrave kosti, jer pridonosi iskorištavanju kalcija iz hrane i njegovom ugrađivanju u kosti, stoga se najčešće i povezivao samo sa zdravljem kostiju.
Unazad petnaestak godina, adekvatan status vitamina D povezuje se s normalnom mišićnom i kardiovaskularnom funkcijom, manjim rizikom od šećerne bolesti i boljom zaštitom od infekcija.”

voće hrana vitamini minerali zdravlje

Upoznajmo još bolje vitamin D

Istraživanja pokazuju kako svaka sedma osoba u svijetu pati od nedostatka vitamina D, a osim neadekvatne prehrane, jedan je od glavnih uzroka manjka vitamina D i zabrinutost zbog raka kože zbog čega se sve manje izlažemo sunčevoj svjetlosti.

Izdvojeno

> Dobra je vijest da je svega 10 do 15 minuta na suncu, u periodu od 13 do 15 sati, dovoljno kako bi se pokrenuo proces sinteze sunčevog vitamina.

Obogaćena hrana vitaminom D

Osim izlaganja sunčevoj svjetlosti, pri čemu se vitamin D sintetizira u organizmu, ovaj esencijalni vitamin nalazi se i u hrani koja je prirodni izvor vitamin D, a organizam ga možemo unijeti i dodacima prehrani i hranom koja je obogaćena vitaminom D.

Masna riba, losos, tuna i skuša i riblje ulje izvrstan su izvor vitamina D, kao i hrana obogaćena vitaminom D – poput margarinskih namaza i mlijeka koju su često sastavni dio doručka, navodi prof. dr. sc. Colić Barić.

Svakodnevno praćenje prehrane i unos namirnica obogaćenih vitaminom D posebno je važno za rizične skupine poput trudnica, starijih osoba, osoba koje nose zaštitnu odjeću ili su manje izložene sunčevoj svjetlosti.

Potrebne dnevne količine unosa vitamina D

Europska agencije za sigurnost hrane 2016. godine definirala je adekvatne unose za sve skupine stanovništva, smatrajući da je 50 nmol/L prikladna koncentracija vitamina D za sve populacijske skupine.

> Za odraslu populaciju definirani adekvatan unos vitamina D iznosi 15 mikrograma na dan.
> Za djecu dobi od 1 do 17 godina adekvatan unos je također 15 mikrograma na dan.
< Za dojenčad od 7 do 11 mjeseci definirani adekvatan unos vitamina D je 10 mikrograma na dan.
> Za žene, trudnice i dojilje postavljeni adekvatan unosa vitamina D iznosi 15 mikrograma na dan.

Navedene vrijednosti postavljene su na osnovu podataka prikupljenih pod uvjetima minimalne sinteze vitamina D u organizmu tj. minimalnog izlaganja suncu.

Tekst:Prof dr.sc. Irena Colić

Facebook Like Button