Riba pečena u soli jednostavno se priprema, a zavodi nepca

Poznati njemački brend kućanskih uređaja, Miele, pod kulinarskom palicom chefa Saše Polojca čitateljice Wish.hr-a darivao je radionicom pripreme mediteranskih delicija.

Kako da meso ribe ostane meko i sočno kao da je kuhano, a da pritom ima „šmek“ kao da je pripremljeno u pećnici? Rješenje je pečenje ribe u soli. Način je to pripreme koji samo zvuči komplicirano, no da je jednostavno, brzo i zavodi nepca uvjerile su se čitateljice Wish.hr-a na radionici u Miele Experience Centeru u Zagrebu, pozorno slušajući savjete chefa Saše Polojca.

Trik je savjetuje chef Polojac, samo dobro pripremiti sol uz pomoć bjelanjaka i malo vode, taman toliko da smjesa bude podatna da se njome obloži riba. Najbolje je zato vodu dodavati postupno, a ako koja kap malo i „pobjegne“, kuhinjski će papir upiti višak.

Čitateljice su pripremale brancina, no u soli se voli peći i druga bijela riba, a najbolje prija uz pekarski krumpir, začinjen sezonskim povrćem.

Namještajući program na Miele pećnici koji će vas zvučnim signalom upozoriti da su krumpiri gotovi ili da im treba još malo „krčkanja“, chef Polojac ovim je zaljubljenicama u kuhanje pokazao kako uz primjenu tehnološki naprednih uređaja možete posvetiti bezbrižnom pripremanju hrane bez bojazni da će vam jelo zagorjeti.

Za predjelo, sretne su čitateljice i njihova pratnja pripremale salatu od tune s
dodatkom jabuke – sastojkom iznenađenja koji ih je potpuno razoružao.

Chef Polojac svoja je znanja i umijeće pripreme ribe uz najnovije tehnologije spremno prenio čitateljicama Wish.hr-a na radionici poznatog brenda kućanskih uređaja Miele koji se organizira u Miele Experience Centeru u Zagrebu pokazao i kako zamijesiti tijesto za tart koji su pripremale sa svježim sirom i sezonskim povrćem, a upravo su sezonske namirnice, koje si svatko od nas može priuštiti, ono što ovaj gastronomski stručnjak najčešće priprema.

U nastavku vam donosimo recepte koje su polaznice pripremile u sklopu kulinarske radionice. Nadamo se da će vam poslužiti kao inspiracija, uživajte i odvažite se ispeći ribu u soli!

Riba u soli

miele-radionica-8
Sastojci:
3 ribe oko 25 dkg
Krupna sol oko 2 kg
Peršin
Češnjak
Limun
Jaja

Priprema:
Ribu očistiti i oprati, u unutrašnjost staviti češnjak, peršin i limun.
Pomiješati bjelanjke, sol i malo vode. Na emajlirani lim za pečenje složiti sol, zatim ribu i prekriti sa soli. Peći na oko 220 stupnjeva, 15-tak minuta. Kada sol promijeni boju i riba je gotova. Usitniti sol i poslužiti.

Salata od tune

miele-radionica-9
Sastojci:
2 konzerve tune
1 paprika
1 rajčica
1 jabuka
2 limuna
5 kiselih krastavaca
Tjestenina oko 300 g
Češnjak u prahu
Sol
Papar
Peršin
Ružmarin
Maslinovo ulje

Priprema:
Skuhati tjesteninu i ostaviti da se ohladi.
Povrće izrezati na kockice, pomiješati tjesteninu, tunjevinu i povrće.
Dodati začine i limun te ohladiti.

Tart sa sirom (za 12 porcija)

miele-radionica-14
Sastojci:

Za tijesto:
85 g maslaca 85 g šećera 1 paket vanilin šećera ½ razmućenog jaja 1 prstohvat soli 170 g brašna 1 čajna žlica praška za pecivo

Za preljev:
750 g sira 1 paket umaka vanilije u prašku 1 jaje i ostatak razmućenog jaja od tijesta 100 g šećera 500 g pripremljenog voća (marelice, nektarine, kruške, bez koštica, narezano na kriške, maline, kupine, višnje …)

Priprema:
1. Maslac, šećer, vanilin šećer, jaje i sol izmiješajte kremasto. Pola brašna pomiješanog s praškom za pecivo umiješajte, ostatak umijesite.
2. Tijesto stavite u kalup za pizzu ili slično (Ø 32 cm), lagano utisnite ili razvaljajte.
3. Umiješajte sir s umakom u prašku, jaje i šećer te prelijte po tijestu.
4. Pripremljeno voće razdijelite na smjesu i pecite do zlatno-žute boje.

Želimo vam dobar tek!
Kulinarsku radionicu i domaće recepte omogućio Miele