Najbolji recepti za domaći kruh i pekarske delicije donosi Miele

Miris domaćeg kruha i drugih pekarskih delicija širio se prekrasnim okruženjem Miele Experience Centera, u kojem su tri sretne čitateljice i njihova pratnja izbrusile svoje kulinarske vještine uz stručno vodstvo chefa Saše Polojca.

Polaznice kulinarske radionice prvo su pripremile slasni mediteranski kruh s maslinama, a potom su uslijedile maštovite focaccie u dva savršena okusa. Uz varijantu s rajčicama, prisutne je posebno oduševila i ona s maslinama i slatkim karameliziranim lukom, kao jednostavno ljetno jelo uz koje je dovoljna samo čaša dobrog vina.

Za kraj su pripremljene buhtle s makom, čokoladom te čokoladom i orasima. Uz vodstvo kuhara Saše Polojca čija je specijalnost upravo primjena suvremenih tehnologija u gastronomiji, sva jela pripremljena su uz vrhunske kućanske uređaje Miele.

Tako je kombinacija jedinstvenog načina rada i klimatskog pečenja te vještih i posvećenih ruku naših polaznica rezultirala izdašnim tijestom i hrskavom koricom pripremljenih jela.

U nastavku vam donosimo recepte koje su polaznice pripremile u sklopu kulinarske radionice. Nadamo se da će vam poslužiti kao inspiracija da se i vi odvažite na kulinarski izazov, ili da osmislite i vlastitu varijantu nekoga od jela.

U slast!

sasa-polojac radionica

Kruh s maslinama i ružmarinom

Sastojci
500 g oštrog brašna
500 g glatkog brašna
100 g maslina bez koštica
10 g soli
5 g šećera
15 g suhog kvasca
0,5 l vode
0,1 l maslinovog ulja
Ružmarin i krupna sol za posipanje

Priprema
Kvasac, šećer i 0,2 l vode ostaviti na sobnoj temperaturi dok kvasac ne proradi.
400 g oštrog i 500 g glatkog brašna pomiješati. Dodati sol i masline izrezane na sitne kolutiće.
Dodati kvasac i ostatak vode te miješati dok ne postane kompaktno.
S ostatkom oštrog brašna reguliramo tvrdoću tijesta i na njemu mijesimo tijesto.
Izmiješano tijesto pustiti da stane oko 20 minuta na sobnoj temperaturi da se krene dizati nakon čega ga stavljamo u posudu za pečenje.

Posipati ružmarinom, soli i maslinovim uljem.
Peći na 180 °C oko 45 minuta.

Savjeti

> Voda za kvasac neka bude mlaka, a ne vruća i u nju obavezno stavite šećer da potakne rad kvasca.
> Kruh valjajte na oštrom brašnu jer će se manje lijepiti.
> Kruh možete posipati sa soli, ružmarinom ili što vam već odgovara.
> Tijesto za kruh mora biti čvrsto, ali ne i kameno.
> Umjesto maslina u kruh možete staviti i papriku ili što god da volite.
Focaccia sa cherry rajčicom

foccacia
Sastojci
500 g brašna
1 žličica soli
4 žlice maslinovog ulja
250 ml mineralne gazirane vode
7 g suhog kvasca ili 21 g svježeg kvasca

Za posuti na kruh
4-6 žlica maslinovog ulja
Krupna sol
1 grančica ružmarina
10 do 15 malih cherry rajčica

Priprema
U mineralnoj vodi razmutiti kvasac i pustiti da se digne.
Brašno pomiješati sa suhim sastojcima, dodati kvasac i zamijesiti tijesto.
Premazati maslinovim uljem, pokriti i pustiti da se digne.
Tijesto oblikovati rukama i valjkom na pliticu prekrivenu papirom za pečenje.
Složiti rajčice, prekriti folijom i pustiti da se tijesto opet digne.
Tijesto stiskati prstima i posuti maslinovim uljem te ružmarinom, pustiti da odmori još 10 minuta.
Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva i peći oko 20-30 minuta.
Prekriti vlažnom krpom i pustiti da odstoji prije jela 15-tak minuta.

Buhtle

buhtle
Sastojci
20 g kvasca
2 jaja
100 g margarina
4 g soli
50 g šećera
1,5 dcl mlijeka
0,5 dcl vode
500 g glatkog brašna
Maslac u spreju ili malo masnoće za premazati posudu

Priprema
Kvasac, pola šećera, mlako mlijeko i vodu ostaviti na sobnoj temperaturi dok kvasac ne proradi.
Brašno, sol i ostatak šećera izmiješati te dodati jedno jaje i maslac koji se opustio.
Dodati tekućinu s kvascem i sve dobro izmiješati dok ne dobijemo kompaktno tijesto te ostaviti da odstoji 20-tak minuta.

Tijesto razvaljati na tanko te izrezati na kocke širine oko 8-10 cm te u sredinu staviti nadjev.
Zamotati i složiti u pliticu te pustiti da se dignu još 15-tak minuta.
Peći na 180 °C oko 20 minuta.

Savjeti

> Mlijeko za kvasac neka bude mlako, a ne vruće i u njega obavezno stavite šećer da potakne rad kvasca.
> Tijesto mora biti kompaktno, ali ne pretvrdo.
> Punjenje je samo igra, od marmelade do čokoladnog namaza, oraha, sira, itd.
> Kada zamatate buhtle uvijek primajte suprotne rubove da se spoje i nagužvani dio stavite ispod kako vam punjenje ne bi iscurilo van.
> Pliticu na kojoj pečete možete premazati uljem ili maslacem, najbolje sprej s obzirom na to da u konačnici ispadne daleko jeftinije, a ujedno je puno brže i elegantnije.

Želimo vam dobar tek!
Kulinarsku radionicu i domaće recepte omogućio Miele.