Zamislite losos u umaku od borovnica

Donosimo vam zanimljiv recept od lososa u umaku od borovnica koji je drugačiji, lagan je za pripremu, zahtjeva malo vremena oko spravljanja, a na kraju vaše će nepce uživati u ukusnom jelu.

Hladniji dani su pred nama pa je potrebno tijelo pripremiti za nadolazeće zimske dane i opskrbiti ga energijom, a s druge strane potrebno je da unesemo kvalitetne prehrambene namirnice u naš organizam kao što je to losos.

Nešto o ukusnoj ribi losos:

Losos je riba koja živi u morskoj vodi, a mrijesti se u riječnoj ili jezerskoj vodi.
Lososovo meso iznimno je cijenjeno zbog nutritivnog sastava jer je bogat bjelančevinama, fosforom, omega-3 masnim kiselinama i selenom koji su u kombinaciji odlična kombinacija za ljudski organizam.

Potrebno vrijeme za pripremu recepta:

30 min. – 45 min.

losus-umak-1

Potrebni sastojci za losos u umaku od borovnica:

800 g lososa
1/2 l soka od borovnice. Bitno je da sok bude što gušći kako bi umak na kraju bio gust
1 konzerva kukuruza
1 šalica riže
limun zbog dodatka okusa
začini po želji (sol, biber, paprika)

losus-umak-2

Postupak pripreme:

1. Potrebno je odmrznuti losos i narezati na veće/manje komade (ovisno o želji). Budući da je meso lososa mekano u jednom trenutku će se samo počet „kidati“
2. Nakon toga je potrebno očistiti gornji sloj ribe kako bismo dobili čisto meso
3. Razrezan losos se stavi na ulje kojih 10 min., a procijenit će te po boji kada ga je potrebno maknuti sa štednjaka
4. Ulije se sok od borovnice i miješa zajedno s mesom lososa dok se ne zgusne
5. Kada se umak zgusnuo potrebno je dodati kukuruz i promiješati
6. Paralelno stavimo kuhati rižu kako bi bila pripremljena
7. Uz jelo možete skuhati i poslužiti brokulu prema željama

Autor: Magistra nutricionizma Marina Jakšić