Riba na roštilju i kako je najbolje pripremiti?

Roštilj je brz i jednostavan način pripreme hrane koji svi vole.

Na popularne gradele najbolje je staviti svježu domaću ribu, ali možete i smrznutu, koju je potrebno odmrznuti i dobro osušiti od viška vode.

Jedan od najvažnijih sastojaka svakako je dobra marinada koja čini pola uspjeha, dok druga polovica ovisi o vašem umijeću roštiljanja.

riba u soli

Dobra priprema je pola posla!

Izbor ribe vrlo je individualan. Iako je bijela cjenjenija, plava riba je dostupnija i prehrambeno vrjednija. Kada kući donesete svoj ulov, očistite ju, operite i dobro posušite.

Preporučuje se ribu prethodno marinirati kako se tijekom pečenja ne bi previše osušila.

U trbušnu šupljinu većih riba možete staviti suhe začine kao što su peršin, kadulja, origano i ružmarin, a ako volite i češnjak i limun. Ulje je ključan sastojak jer povećava energetsku vrijednost ribe, a suncokretovo ulje uvijek je dobar izbor jer je bogato vitaminom E i omega-6 nezasićenim masnim kiselinama koje pozitivno utječu na zdravlje i daju mu iznimnu biološku vrijednost.

Ribu prelijte smjesom suncokretovog ulja i soli te prekrijte peršinovim i ružmarinovim grančicama i tako ostavite neko vrijeme.

Veće primjerke ribe možete zarezati nožem kako bi marinada bolje prodrla u meso i kako bi se riba bolje ispekla, a ako pečete masnu ribu (primjerice šarana), marinirajte ju najmanje sat vremena prije pečenja.

riba hrana2

Pogledajte koja je vrsta podloge na roštilju najbolja i neka vaš roštilj ovaj vikend bude najbolji!

Pečenje i serviranje ribe

Roštilj mora biti dobro zagrijan i nauljen kako se riba tijekom pečenja ne bi zalijepila. Kako biste bili sigurni da ste dobro naložili, pričekajte barem desetak minuta prije nego što ribu stavite na rešetke.

Uvijek ju pecite na rubnim dijelovima i na umjerenoj vatri. Nije ju poželjno često okretati jer će se raspasti, a najbolje ju je ne dirati dok se sama ne odlijepi od tave.

Možete ju malo protresti na rešetki, koža će se lagano zapeći pa se neće zalijepiti. Tijekom pečenja premazujte ju grančicom ružmarina koju uvijek umočite u ulje kako bi ostala sočna. Riba je pečena kada se meso počne odvajati od kosti.

Ribu s roštilja možete poslužiti uz blitvu, krumpir i razne svježe salate, a prije jela možete ju preliti s malo maslinova ulja i limuna.

Dobar tek!

Facebook Like Button