Kako upaliti vatru za roštilj

Svako je godišnje doba dobro za pravljenje roštilja, bilo proljeće, ljeto ili malo blaža zima, roštilj je idealno jelo za druženje na otvorenom. Nema toga što na na roštilju ne ispadne dobro, od mesa pa do povrća, sve ima onaj jedan poseban okus koji podsjeća na odmor, zabavu i opuštanje uz drage ljude.

Iako se na prvi pogled čini kako pravljenje roštilja i nije neka filozofija, ako ste ga ikad krenuli sami raditi bez da ste prije od nekoga učili gledajući, zasigurno Vam vatra nije bila dovoljno dobra ili je meso bilo premalo ili previše pečeno. Baš iz tog razloga u ovom Vam tekstu otkrivamo nekoliko tajni roštilja, odnosno izbor drva za ogrjev i paljenje vatre.

rostilj

Drvo

Najbolja drva, kažu roštiljski znalci su drvo bukve i vinova loza pa ako ste slučajno u goricama nakon malo lošije berbe odlučili iskopati vinovu lozu, evo za što ju možete dobro iskoristiti. Za roštilj nikada nemojte koristiti drva koja u sebi sadrže dosta smole, poput jele, smreke i bora jer upravo o drvu ovisi i kakav će Vam roštilj biti.

Ako mislite ugostiti malo veći broj ljudi, odnosno radite roštilj za više od deset osoba, tada nije loše da kraj sebe imate drveni ugljen koji je moguće pronaći u gotovo svim prodavaonicama mješovite robe, ali i na benzinskim crpkama. Nije skup, pakiran je u vrećama, a uvelike pomaže u paljenju idealne vatre, odnosno dobivanju žara.

Osim vatre pripremite i ...

Tajna dobre kotlovine – Kako napraviti savršenu kotlovinu?
Marinada od tamnog piva za svaršeni mesni okus – Otkrivamo recept za roštilj marinadu od tamnog piva.
Kako najbolje pripremiti ribu za roštilj? – Na popularne gradele najbolje je staviti svježu domaću ribu
Savršeni roštilj: biftek, mazalice i ljepljiva rebarca – Za dobar roštilj najvažnija je kvaliteta mesa, ribe ili povrća.
Vrijeme je za dobar roštilj: Slatka i sočna rebarca bez kostiju
Kako upaliti vatru

Iako se ovo nekima može učiniti smiješnim, postoji velik broj ljudi koji ne zna upaliti vatru jer nije to tako jednostavno kao što vam se na prvi pogled čini. Istina, svatko može upaliti šibicu i približiti je novinskom papiru, no kako održati plamen i napraviti idealan žar, e to je već pitanje.

Baš iz tog razloga odlučili smo opisati faze u paljenju vatre kako bi i vaši najdraži mogli kući ići punih želuca.

Za dobru vatru za početak treba staviti nešto što ju dobro potpiruje, to može biti stari novinski papir, suha trava ili nešto slično, bitno je samo da to što stavljate bude suho i da dobro gori.

rostilj-1

Ne valja pretjerivati s količinom papira koju stavljate jer ćete u tom slučaju imati više dima, nego vatre, a dobar je savjet i da papir izgužvate i oblikujete lopticu. Nakon toga slijedi faza u kojoj triješće, odnosno komadiće drva posložite u stožac točno iznad papira ili suhe trave kako bi vatra s papira zahvatila i triješće.

Sve to naravno postavljate na mjesto namijenjeno za izradu roštilja. Bilo da se radi o zidanim roštiljima većih ili manjih dimenzija ili pak pomičnom roštilju, postupak je isti, samo se mijenja količina potrebnog materijala za paljenje vatre i održavanje žara.

Nakon ove početne pripreme slijedi faza paljenja vatre. Šibicom ili upaljačem zapalite papir koji se nalazi ispod stošca i pustite da se vatra proširi. Izuzetno je važno uvijek stajati pokraj roštilja i ne dopustiti da se vatra nekontrolirano širi.

Nakon što ste upalili vatru i vidite da se ona lijepo širi unutar zadanih granica, postepeno dodajte veće komade drveta kako biste dobili dobar žar. Nemojte stavljati sve odjednom jer ćete tako sve zagušiti i ugasiti vatru.

rostilj-2

Kad uočite da se stvorio žar, a vatra još uvijek gori, tad dodajte drveni ugljen. Količina potrebnog ugljena ovisi o više stvari, a samo neke od njih su vrsta rešetke, odnosno podloge na kojoj ćete peći, količina obroka koju pripremate i vrsta mesa koju pečete. Što je deblja podloga ili meso, to vam je potrebno više vremena, ali i više žara.

Ovo su bili koraci vezani uz pripremne faze nakon kojih dolazi faza pečenja mesa i užitak u plodovima rada i truda.

Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button