Neka vaš roštilj ovaj vikend bude najbolji

Dogovorili ste se s obitelji i prijateljima da ćete vikend iskoristiti u druženju na otvorenom uz roštilj i gitaru? Dobra odluka – stoga vam donosimo savjete kakvu podlogu za roštilj koristiti te kako ispeći savršen odrezak.

OVDJE saznajte kako upaliti vatru za roštilj

Podloge za roštilj i izbor jela za pečenje

Nakon što ste upalili vatru i složili idealan žar, došao je red na pečenje mesa.
Prije samog pečenja bilo bi dobro da postavite podlogu za pečenje da se malo ugrije na žaru, baš kao što je i slučaj kad u kuhinji nešto pečete na tavici.

Vrste podloga

Postoje zaista razne vrste podloga za pečenje roštilja. Od obične rešetke, preko rebraste rešetke s kanalićima pa sve do gusnatih i mramornih ploča, zaista postoji velik izbor.

Sve ovisi kakav roštilj imate. Naravno, ako imate gusnatu ili mramornu ploču, za roštiljanje Vam nije potreban žar jer upravo ta podloga štiti meso od jake vatre.
Ako imate običnu rešetku ili rešetku s kanalićima, tad je potrebno napraviti žar jer ćete u suprotnom imati crne odreske za ručak.

Baš kao i kad pečete na tavici, dobro je prije stavljanja mesa rešetku premazati slojem masnoće. To može biti komad slanine, masni dio mesa ili malo ulja, tek toliko da se meso ne zalijepi za podlogu.

rostilj  priprema vatre za rostilj

Izbor jela i pečenje

Izbor mesa za roštilj ovisi o svakom pojedincu. I dok neki preferiraju „jača“ mesa poput vratine ili carskog mesa, drugima su najbolji izbor pileći batci i bijelo meso.
Na roštilju se izvrsno peku i kobasice i jeger, ali i ribe i povrće. Sve ovisi što volite i koliko ste iskusni u pečenju.

Idealna debljina odreska za pripremu na roštilju

Prije samog pečenja potrebno je meso izrezati na odgovarajuću veličinu te izvaditi žilice i višak masnog tkiva.

Idealna debljina odrezaka je recimo debljina prsta jer tanje meso lakše zagori, dok debelom odresku treba dosta vremena, ali i veće iskustvo kuhara, odnosno osobe koja priprema roštilj.

OVDJE pogledajte kako pripremiti biftek, mazalice i ljepljiva rebarca na roštilju

Oni iskusniji u pečenju imaju jednu tajnu, a to je da se meso na okreće kao da je na vrtuljku

U principu se meso na roštilju okreće samo jedanput. Nakon što ga se stavi na rešetku, pusti se da se ispeče s jedne strane te se zatim okrene i ispeče s druge strane.

Vjeruje se da tada ono gubi manje sokova te ima bolji okus i sočnije je. Naravno, postoje i ljudi koji ga neprestano okreću, a meso im ispadne dobro, stoga isprobajte i zaključak donesite sami.

riba na rostilju

Ako niste baš neki ljubitelj mesa, dobar izbor za vas je riba

Pa tako ako ste odlučili ispeći „ribu na gradele“ tada se svakako morate držati „pravila jednog okretanja“ jer u suprotnom može doći do lomljenja ribe i odvajanja kožice.

Kod čišćenje ribe nije loše izvaditi škrge jer pri pečenju znaju ostaviti gorak okus u ustima.

Ako ju niste kupili očišćenu, tada svakako treba izvaditi utrobu te skinuti ljuskice i to suprotno od njihova smjera rasta.

Kod povrća nema nekog posebnog pravila, osim da ga treba pripaziti jer je relativno brzo gotovo. Na rešetku tako možete staviti tikvice, papriku i drugo povrće, a ni šampinjoni nisu nimalo loš odabir, dapače – izvrstan su prilog ljubiteljima mesa, ali i vegetarijancima.

Pregaču na sebe, „roštiljski alat“ u ruke i dobar tek!

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button