Odaberite biljke za vrt i dom u hladnijim danima

Ljubitelji cvijeća uživaju u proljeću i ljetu, ali pravi znalci poznaju i cvijeće koje raste u hladnijim danima tijekom jeseni i zime i dobro podnaša niske temperature. Ako ste vi jedni od onih koji ne mogu zamisliti vrt ili balkon bez biljaka, otkrivamo vam tajnu koje biljke će vam uz malo brige opstati i zimi.

OVDJE saznajte koje se povrće sije i sadi u jesen

Tritoma

Tritoma Kniphofia uvaria
Ovaj grm može narasti i do pola metra, ponekad čak i više, a ako ga dobro pripremite i zaštitite od vlage, tada u njemu možete uživati i zimi. Raste na dugoj stabljici, a cvijet izgleda poput malih šarenih tubica.

Ima ga u raznim bojama, a cvate do početka listopada. Ako vam se nalazi u vrtu, tada ga u kasnu jesen možete podrezati i zaštititi lišćem, dok vam na balkonima može nesmetano rasti.
Kako voli puno prostora, potrebno ga je saditi u poprilično velike tegle.

Maćuhice

macuhice
Svaki dom barem je jednom bio ispunjen maćuhicama, bilo da se radi o vrtovima ili balkonima.

Ovaj cvijet raste u raznim veličinama i živim bojama, a često ga se može sretsti u parkovima ili kao ukrasnu i dekorativnu biljku na mjestima koja treba oplemeniti i osvježiti.

Sadi se u jesen, a ne voli previše vlažno tlo. Raste u širokoj paleti boja od žute pa sve do tamno ljubičaste te vješto prkosi i nižim temperaturama. Iako su toliko hrabre na zimi, maćuhice ipak vole i sunčana mjesta, stoga ih pri sadnji postavljajte tako da mogu upiti bar malo jesenjeg sunčevog svjetla.

Erica

erica
Ukrasna biljka ženskog imena raste u bijelim i ružičastim tonovima. Ova zimzelena biljka podnaša temperature više od 5 stupnjeva stoga ako ju stavljate na balkon, bilo bi dobro da on bude u staklu. Cvjetovi u obliku zvončića privlače pažnju, a s dobrom brigom raste i do prosinca.

Krizantema

krizanteme krizantema
Krizantema se kod nas najčešće kupuje za blagdan Svih svetih, dok u Japanu ona predstavlja nacionalni cvijet. Osim onih ljetnih postoje i kasnocvatuće krizanteme u kojima možemo uživati u jesen.

Koristi se kako rezana u aranžmanima, tako i u teglama. Postoji u raznim oblicima i bojama, a njezin uzgoj iziskuje poprilično znanja, iskustva i vještine.

Božićna zvijezda

bozicna-zvijezda
Ova biljka ne voli hladnoću, ali dobiva prekrasne crvene cvjetove upravo oko Božića, stoga se nalazi na našoj listi zimskih biljaka. Može se pronaći i u drugim bojama osim crvene i to u ružičastoj i bijeloj boji. Vole vlažno, ali ne pretoplo mjesto, stoga je idealna za kuhinjske prozore.

U Meksiku na primjer može rasti i kao grm ili manje stablo, ali u našim krajevima radi klime raste većinom samo u teglama. Nezaobilazna je biljka za ukrašavanje doma u vrijeme Adventa, a kod nas ju zovu Božićna zvijezda.

Za kraj…

Pri odabiru biljaka bitno je uzeti u obzir u kojem podneblju živite, jeste li na moru, u gorskom ili kontinentalnom dijelu Hrvatske. Uzmite u obzir i vrstu tla na koje sadite svoje biljke te količinu danjeg svjetla i visinu temperature zraka.

Nije naodmet malo detaljnije proučiti od kuda koja biljka dolazi jer će vam tako biti jednostavnije održavanje, a i biljke će duže trajati.

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button