Povrće koje se sije i sadi u jesen

Što je s pripremom vrta za zimu? Postoji li povrće koje se sije ili sadi u jesen? Naravno da postoji. U tekstu vam otkrivamo o kojem je povrću riječ.

Prije svake sadnje potrebno je vrt prekopati i nahraniti zemlju za nove biljke. Radi se o manjem broju biljaka pa vam možda i neće biti potrebna cijela površina vrta stoga napravite dobar plan i odredite koliko vam čega treba.

Češnjak

Češnjak
Češnjak je taj koji se sadi u jesen i često upravo ovaj jesenski ima bolji okus od onog ranijeg. Nije zahtjevna biljka i relativno se jednostavno sadi.

Kao i za svaku drugu biljku, bitno je pripremiti zemlju za sadnju, očistiti ju od korova te prekopati. Nakon toga na razmaku od kojih 15-ak do 20-ak centimetara izdubite rupe na dubini od oko 4-5 cm i u njih postavite režnjeve češnjaka korijenom okrenutim prema dolje. Zatrpajte zemlju, pričekajte zimu te u proljeće po potrebi malo zalijte. Vaš češnjak spreman je za ubiranje sredinom proljeća kad primijetite promjenu boje stabljike iz zelene u smeđu.

Kiseljenje plodova mrkve i češnjaka

Recept za kiseljenje mrkve ili češnjaka potražite u članku: Fermentirana hrana velika dobrobit za zdravlje
Mrkva

Mrkva
Jesen je idealno vrijeme za sijanje mrkve. Baš kao i kod češnjaka, potrebno je pripremiti zemlju za sijanje. Mrkva i ostalo korjenasto povrće vole rahlu zemlju pa ponekad nije loše i dodati malo pijeska.

Uzgaja se u plodoredu, najčešće nakon rajčice, graška ili krumpira, a razmak između redova u kojima se sije trebao bi biti oko 20 centimetara.
Kad malo poraste, slobodno ju prorijedite i ostavite razmak od kojih 10 centimetara među biljkama. Dobro ju je sijati u staklenicima i klijalištima kako ju preniske temperature ne bi uništile.

Peršin

Peršin
Situacija kod peršina slična je kao i s mrkvom stoga primijenite znanje i iskustvo koje ste stekli s mrkvom te osigurajte povrće za juhu i grincajg za cijelu zimu.
Peršin vam može rasti i na balkonu, ali obratite pozornost na temperaturu kako ne biste ostali bez ove vrijedne biljke.

Luk srebrenac

Lukovica
Kako lučice mogu podnijeti i malo niže temperature tako je i luk srebrenac jedna od biljki koja se može saditi u jesen. Za jesensku sadnju bitno je da tlo bude propusno kako se ne bi zadržavala voda i uništavala plod tijekom zime i hladnih razdoblja.

Zemlja bi trebala biti bogata organskim tvarima pa ako to nije slučaj kod vas, dobro ju nahranite i pripremite za zimu.
Luk se najčešće sadi u listopadu, od sredine prema kraju jer se tada sama biljka najbolje priprema za prezimljavanje.

Salata endivija

Salata
Ne možete zamisliti obrok bez salate, a zelena salata vam je jedna od najdražih? Nema problema, posadite endiviju i uživajte u salati cijelu zimu.

Ova biljka voli vlagu, podnaša i niže temperature, a najbolje ju je saditi u kolovozu. S obzirom na ovogodišnje vremenske prilike, nećete pogriješiti ni da je stavite u zemlju ovih dana, a bitno je ostaviti nešto više od dvadeset centimetara između sadnica kako bi one mogle nesmetano rasti. Bojite li se vremenskih uvjeta, možete ju posaditi u staklenik u kojem osim temperature možete kontrolirati i vlažnost.

Izdvajamo

Ovo je samo dio biljaka koje vole zimu i omogućavaju nam da u plodovima prirode uživamo i u ostalim godišnjim dobima osim ljeta. Stoga motiku u ruke i pripremite vrtove kako biste i u božićno vrijeme uživali u plodovima svoga rada, jer upravo u to vrijeme i domaća juha ima nekako najbolji okus.

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button