Najčešće pogreške pri uređenju vrta

Želite stvoriti svoj pravi mali raj u vrtu, a do sada nikada niste radili bilo kakve poslove u vrtu i sve vam je to novo?

Briga za svaku biljku na drugačiji način vas zbuni i često se pitate što i kako trebate napraviti? Ukratko, početnik ste? Nemojte se obeshrabriti. Imate toliko toga za naučiti o vrtu, ali za sve je potrebno vrijeme i energija.

Saznajte koje su česte pogreške koje početnici rade u vrtu

Ako želite izbjeći neke od najčešćih pogrešaka koje početnici (ali i profesionalci) rade u vrtu, onda je ovo pravi članak za vas.

Donosimo vam nekoliko najčešćih pogrešaka koje radi svaki početnik u vrtu

Pretjerano zalijevanje
Većina novih vrtlara misli da ako dajete biljci što više vode, njoj je bolje. No to nije istina, upravo suprotno.
Trebate naučiti koliko je vode potrebno određenoj biljci, a za to vam je potrebno dosta vremena. Bitno je naučiti kako biljka diše i što joj je sve potrebno da bi uzgoj bio kvalitetan.

Krenite od par sorti biljaka koje želite u svom vrtu te proučite koliko vode joj treba. Nemojte žuriti jer time ćete samo upropastiti svoj vrt.

Kako spriječiti prekomjereno zalijevanje?

Probajte sljedeće. Provjerite tlo oko biljke. Ne bi trebalo biti niti previše mokro i blatno, a niti suho. Polako zalijevajte biljku i zalijevajte onoliko koliko smatrate da je dovoljno, a da voda dođe do korijena. Najbolje je zalijevati biljke u jutarnjim satima kada je tlo još svježe; zalijevanje u večernjim satima ponekad može promicati rast gljiva.

Invazivne biljke

Kada krećete u kupovinu biljaka, napravite popis što sve želite u svom vrtu imati. Za svaku biljku odredite i mjesto. Postoje biljke koje se mogu razmnožavati i izvan prostora koji ste odredili za nju.

Bitno je imati kontrolu nad biljkom i odrediti pravo mjesto. Stoga, za one biljke koje niste sigurni, one nepoznate i invazivne biljke, najbolje bi bilo da ih presadite u lončanice i tako pratite njihov uzgoj.
Ako nisu previše narasle i još uvijek čuvate mjesto gdje ste ju planirali zasaditi, samo ju presadite i nastavite s uzgojom.

biljke

Ubijanje svih kukaca

Novi vrtlari često smatraju da je jedini dobar kukac u vrtu onaj koji je mrtav. No, to nije istina. Zdravi vrt će uvijek imati populaciju kukaca. Ključ uspjeha: ravnoteža. Zapamtite, vrt nije vaša kuća, već je njihova, a većina insekata koje možete pronaći u cvijetu ili u povrtnjaku su dobri momci.

Oni mogu grickati povremene listove ili korijene, ali oni vam također uvelike mogu pomoći jer jedu negativce u vašem vrtu i pružaju vam na neki način usluge oprašivanja. Manje od pet posto svih kukaca, paukova, crva i gusjenica su prave štetočine u vašem vrtu.

Prenapučenost biljaka

Kada započinjete s radom u svom vrtu, često ćete biti u iskušenju da stavite što više biljaka, jednu pored druge, kako bi ste upotpunili svoj vrt.

Izgledat će vam jako čudno da su male biljke raspoređene po cijelom vrtu i razmaknute su jedne od druge. No, to je ispravno. Mora postojati prostor između biljaka. Korijeni trebaju biti u mogućnosti širiti se i piti sve hranjive tvari iz tla. Uz vašu brigu oko biljaka, vjerujte nam, neće proći puno vremena a vaše biljke će se sve više rasti i cvjetati, što će vam dati prelijepi prizor i neće biti razloga za prenapučenost u vašem vrtu.

Ne sadite preduboko ili preplitko

Paketi sjemena nude informacije na poleđini o tome koliko duboko bi to sjeme trebali posaditi.

Obratite pozornost na ove informacije, jer ako zasadite preduboko posljedice mogu biti te da sjeme ne proklija ili guma iz mladog sjemena će početi nicati prije nego što bude u mogućnosti doći do površine i dobiti potrebnu sunčevu svjetlost.

S druge strane, sjeme se ne smije posaditi previše plitko jer može uzrokovati to da se sjeme osuši jako brzo i da ne proklija ili će korijen imati slab rast. Neka sjemena od povrća, kao što su to recimo salate, zapravo trebaju biti dovoljno blizu površine tla da ih sunčeva svjetlost može dotaknuti i potaknuti klijanje.

Facebook Like Button