Osjetljive biljke

Njegujte svoje osjetlijve biljke tijekom cijele godine.

Kao što bebina koža zahtjeva puno pažnje i brige, tako i biljka zahtjeva svoju pažnju i zaštitu. Ako u svome vrtu imate osjetljive biljke, a želite ih zaštititi, učinite sve što možete u svojoj moći. Grm ili stablo, koje je jako osjetljivo, zahtijeva puno više pažnje i vremena, a Vi jednostavno morate biti spremni na sve.

Dolazi nam zima. Da li ste spremni? Zar želite riskirati da hladnoća uništi ili ošteti Vaše biljke? Zaštitite svoj dugogodišnji trud s par savjeta koje Vam nudimo.

Dobro izaberite mjesto sadnje
Morate vrlo pažljivo izabrati mjesto sadnje – uzmite u obzir koliku ćete zaštitu dobiti od obližnje živice, velikoga grmlja, drveća, dekorativnih rubova ili grijanih kuća. Sadnja na zaštićenom, osunčanom zidu može biti presudna za njihovo preživljavanje

Sloboda biljki
Osjetljive biljke nikada nemojte omotati plastikom ili nekim drugim materijalom koji ne diše jer će doći do kondenzacije, nakon koje slijedi truljenje i sušenje biljke. Plastiku možete koristiti samo na vrlo kratko razdoblje.

biljka-snijeg

Pripremite sklonište
Zimi napravite sklonište od pocinčane žičane mreže. Postavite je iznad biljke u obliku šatora i prekrijte suhim lišćem, ostacima raslinja ili slamom. To je odlično za raslinje uza zid zato što konstrukciju možete pričvrstiti uza zid ili ogradu.

Omotajte ih
Prekrijte svoje potencijalno osjetljivo grmlje ili malo drveće s nekoliko slojeva vrtlarske vune, koju treba dobro pričvrstiti. Vreće za zaštitu u vrtu s vezicama vrlo su korisne za grmlje jer njima jednostavno možete prekriti biljku i brzo je zagrijati u slučaju mraza.

Autorica: Azra Tezrić

Facebook Like Button