Botanički vrtovi Singapura

Fascinantan spoj prirode i hi-tech tehnologije svakako se nalazi u raskošno lijepim botaničkim vrtovima Singapura.

Fantastični, spektakularni, izvan ovog svijeta samo su neki od doživljaja Vrtova pokraj zaljeva, nove botaničke prijestolnice svijeta koja se nalazi u milijunskom azijskom megapolisu, Singapuru. Ekološki projekt kojim se želi promijeniti izgled grada kojim dominiraju vizure staklenih poslovnih nebodera vrijedan je čak milijardu američkih dolara.

Vrtovi pokraj zaljeva (Gardens by the Bay) sastoje se od tri zasebna vrta, Istočnog, Središnjeg i Južnog koji je 2012. godine i otvorio svoja vrata za javnost. Prostiru se na čak 100 hektara zelenih površina koje se nalaze u samom središtu Singapura. Južni vrtovi najveći su dio parka kojim dominiraju super stabla, umjetne konstrukcije prekrivene s dvjestotinjak biljnih vrsta.

gardens by bay

Osim biljka, grane stabala prekrivene su i solarnim ćelijama koje preko dana skupljenu sunčevu energiju noći pretvaraju u spekatalurano osvjetljenje. Zanimljivo je su super stabla potpuno samodostatna i održiva, tj. skupljaju i kišnicu pa kao služe i kao veliki ventilacijski sustav Singapura.

Dva najveća stabla visoko čak 50 metara povezana su i zračnom šetnjicom, koju je za najbolji doživljaj potrebno posjetiti noću. U Južnim vrtovima predstavljeno je najbolje od tropske hortikulture i vrtnog umijeće. Ukoliko ste ljubitelj orhideja, ne tražite dalje. Nekoliko tisuća vrsta orhideja, nacionalnog cvijeta Singapura, osvajaju bojama i iznimnom ljepotom i održavanjem.

gardens-by-the-bay-2_l

U Južnim vrtovima smještena su i dva staklena kompleksa, “Oblačna šuma” i “Cvjetna palača”, koji prikazuju sve bogatstvo mediteranske i tropske flore. Impresivna „Nebeska planina“ posjetitelje oduševljava 35-metarskim slapom i osvježavajućim planinskim zrakom. Vrtovi pokraj zaljeva pravi su ekološki biser Azije koji su doista poboljšali kvalitetu života stanovnika Singapura.

OVDJE saznajte kakve se ljepote kriju u još nekim poznatim vrtovima svijeta

Botanički vrt savršena oaza mira usred Zagreba
Kyoto botanički vrt
Kraljevski botanički vrtovi u Kewu osvajaju natprirodnom ljepotom
Cvjetni raj Wisteria tunel od glicinija u prekrasnom Japanu

Samoodrživi su, tj. skupljaju kišnicu koja se koristi za navodnjavanje, proizvode zrak a sav bio otpad koristi se za proizvodnju biogoriva. Osim toga, super stabla, staklenici, cvjetnjaci, šetnjice uz more i nepregledne zelene površine pokazale su se kao pravi su mamac za turiste. Ulaz u park je besplatan, dok se posjet u staklene biodome kao i zračna šetnja naplaćuju oko 5 američkih dolara po osobi.

Autor: Daniela Marušić Bešić
Fotografije: Foter

Facebook Like Button