Želimo imati bonsai u našem domu

Male tajne uzgoja i održavanja bonsai drveća.

Bonsai, drevna japanska vještina uzgoja drveća u posudi, veličanstveni je spoj umjetnosti, vještine i prednosti. Tisućljetna tradicija uzgoja bonasia drvaca, koja je Europi postala poznata tek početkom 20. stoljeća, i dalje se na našim prostorima doživljava na određen, pomalo mističan način. S razlogom.

Fascinira fuzija kiparstva i hortikulture koja izrađa minijaturna stabla koji mnogi smatraju umjetnošću. Živućom umjetnošću koja s godinama dobiva na cijeni. Poznato je da neki stogodišnji primjerci bonasia izazivaju veliko zanimanje i astronomske cijene. Naravno, ovakvi primjerci su prava rijetkost.

bonsai

Što je potrebno za bavljenje bonsaijem?

U biti, uzgoj bonsai drvaca sasvim je jednostavan hobi, koji ponajviše zahtjeva strpljenje, ljubav i predanost. Ako vas zanima ovaj jedinstven način uzgoja drveća, mnoštvo kvalitetne literature možete pronaći na Internetu, a u Zagrebu, Splitu i Rijeci djeluju i klubovi (udruge) gdje možete naučiti i vidjeti mnoge tajne uzgoja i održavanja bonsai drvaca. Ponajprije, u bonsai se može oblikovati bilo koje drvo. Ako ste početnik, nije potrebno kupovati skupa drvca u rasadnicima, drvo možete čak i sami iskopati ili se odlučiti za neki od već oblikovanih bonsai drvaca koje možete pronaći u većini shopping centara.

Bonsai se može držati bilo gdje: na prozoru, na balkonu, na trijemu, u dvorištu, u vrtu. Jedino mjesto gdje se bonsai ne može držati je u zatvorenoj prostoriji. Bonsai mora stalno biti na svježem zraku, u zatvoren prostor ga možemo unijeti maksimalno 2-3 dana.

Bonsai

Ljepota i užitak stvaranja

Veliku pažnju potrebno je obratiti pri odabiru posude jer ljepota bonasia je u cjelini biljke i posuda koje su često, i sama prava umjetnička djela. Posuda treba isticati ljepotu drveta a ne odvlačiti pažnju promatrača. Uglavnom su od keramike ili drveta, neupadljivih boja i ravnog i plitkog dizajna, osim za kaskadni oblik stabla kada su visoke i uske.

Što se tiče alata za hobističko bavljenje bonsaijem, on je lako je dostupan i jeftin, te ga možete nabaviti u svakom centru za gradnju i uređenje doma. Kliješta, male grablje i žica su osnovni alat za uzgoj i održavanje bonasia. Grane se podrezuju škarama pa ožičavanjem usmjeravaju prema željenom obliku. Nabavite li biljku kojoj odgovaraju uvjeti koje imate, održavanje je jednostavno: redovito zalijevati (obično nešto češće nego sobno bilje), gnojiti (gnojivom koje odgovara i za velike primjerke iste vrste), te povremeno orezivati.

S vremenom kada steknete znanje i iskustvo, pustite mašti na volju i budite kreativni.
Autor: Daniela Marušić Bešić
Fotografija: Shutterstock

Facebook Like Button