Čarobni vrtovi Cape Town-a

Posjetiti Cape Town a ne doživjeti čaroliju čuvenog botaničkog vrta Kirstenbosch bio bi veliki životni propust.

Raj na zemlji u kojem vlada univerzalni suživot biljaka, životinje i čovjeka, te jedan od sedam najljepših botaničkih vrtova u svijetu, osvaja izuzetnom ljepotom afričke prirode.

Raskošni Kirstenbosch nalazi se na istočnim padinama planine Table pored Cape Town-a. Osnovan 1913. godine kao prvi svjetski botanički vrt posvećen autohtonim vrstama neke zemlje, danas se prostire na gotovo 530 hektara zelenih površina koje uključuju kultivirane vrtove i prirodni rezervat.

Vrt je 2004. godine proglašen i UNESCO Svjetskom baštinom, što samo dovoljno govori o značaju i ljepoti Kirstenbosch-a. Kultivirani dio parka Kirstenbosch bogata je riznica prirodnog bogatstva. Više različito koncipiranih vrtova prikazuju izuzetnu kolekciju od gotovo 22 000 biljaka južne Afrike, uključujući mnoge rijetke i ugrožene vrste.

cape

Hodati Kirstenbosch vrtom je poput putovanja vremenom. Nevjerojatna kolekcija biljaka iz vremena kada je na Zemlji postojao samo jedan kontinent ostavlja bez daha. Oduševit će vas divovska stabla smokvi i baobaba koja izazivaju duboko poštovanje, biljke i cvijeće neobičnih oblika i jarkih boja, ali i duševni mir koji obuzima sve koji posjete ovaj dragulj Afrike.

Sasvim je nevažno u koje godišnje doba posjetiti Kirstenbosch botanički vrt. Vrt je otvoren tijelom cijele godine, i uvijek je neopisivo lijep. Iako je Kirstenbosch jedna od glavnih turističkih atrakcija Cape Town-a, on je i mjesto u kojem uživa i lokalno stanovništvo. Uvijek ćete naići na obitelji u laganoj šetnji, studente koji čitaju u hladovini stabala ili one koji se opuštaju meditacijom.

Nasmiješite se, i sami se prepustite magiji Crnog kontinenta.

Autor: Daniela Marušić Bešić
Fotografija: Shutterstock

Facebook Like Button