Žuta pupavica sunce svačijeg vrta

Obogatite svoj vrt prekrasnom Žutom pupavicom.

Žuta pupavica ili Rudbeckia, jedna je od nekoliko sjevernoameričkih biljaka koje su se proteklih desetljeća udomaćile u mnogim našim vrtovima. Svojim jarkožutim cvjetovima s crnim okom pupavice su danas sastavni dio bujnih gredica s trajnicama na sunčanim položajima. Osim dvogodišnjih i višegodišnjih vrsta, postoji i jednogodišnja žuta pupavica (Rudbeckia hirta) koja nakon cvatnje vrlo brzo procvate.

rudbeckia-prairie

Obična pupavica je trajnica koja naraste od 80 do 100 cm u visinu, a cvate od srpnja do rujna. Cvijet se sastoji od žutih latica okupljenih oko tamnosmeđeg do crnog središta. Među atraktivnim sortama ističeme “Goldsturm”.

Sve vrste pupavice prikladne su za kombiniranje s metvuljom ili indijskom koprivom, sikavicom, jesenskim zvijezdanima i ukrasnim travama. Njihova se dugotrajna cvatnja proteže od sredine ljeta do rane jeseni, povezujući ljetni i jesenski vrt.

rudbeckia pod suncem

Najčešće sorte:
- Rudbeckia hirta – žutih latica, s ponekad narančastom sredinom
- Rudbeckia Cherry Brandy – crveno rubin latica
- Rudbeckia indian summer – tamno žutih latica
- Rudbeckia green wizard – sa zelenim laticama

Pupavice vole puno sunce i umjereno vlažno, hranjivo tlo. U polusjeni je cvatnja manje bujna nego na suncu.

rudbeckia-1l

Pupavicama odgovara dodavanje komposta prilikom sadnje i svakog proljeća. Za vrijeme vrućih ljeta zahvalna je na povremenom obilnom zalijevanju. Redovito odstranjujte ocvale cvjetove.

Autorica: Azra Terzić
Fotografije: Foter

Facebook Like Button