Medvjeđi luk: prava proljetna poslastica

Medvjeđi luk vrlo je sličan okusom češnjaku, samo je puno jačeg mirisa. Radi se o samonikloj biljci koja raste u listopadnim i vlažnim šumama, uz potoke i u dolinama.

Medvjeđi luk dobio je naziv zbog medvjeda za koje predstavlja pravu proljetnu poslasticu. Za vrijeme šetnje šumom prepoznati ćete ga po jačem mirisu češnjaka. Može narasti do 40 centimetara, a u zemlji ima tanku i uspravnu lukovicu koja može biti žućkaste ili bijele boje.

Medvjeđi luk je kao stvoren za proljetno čišćenje organizma. Njegove prednosti su ljekovita svojstva, samonicanje i čistoća. Konzumacijom medvjeđeg luka izbacuju se masnoće i otrovi iz krvnih žila, želuca, krvi i crijeva. Ako se konzumira u obliku tinkture pomaže čišćenju organizma od visoke razine kolesterola te snažno upija masti.

Od medvjeđeg luka pripremaju se raznovrsne juhe, salate i umaci, a koristi se i kao začin za namaze i sir. Kupiti ga možete u obliku raznih prehrambenih proizvoda ili u svježem obliku.

Medvjeđi luk se ne preporuča sušiti, pa ga je najbolje jesti svježeg kako ne bi izgubio svoja ljekovita svojstva. Ako mu želite produžiti rok trajanja stavite ga u staklenku s uljem ili ga možete zamrznuti.
U hladnjaku ga možete pohraniti do 10 dana.

Medvjeđi luk

Medvjeđa tinktura

Sitno nasjeckajte lukovice ili listove, pa njima napunite bocu skoro do kraja. Prelijte nasjeckane dijelove s domaćom rakijom i stavite na sunce da odstoji barem tri tjedna.

Gotovu tinkturu možete uzimati po petnaest kapi pomiješane sa malo vode, četiri puta na dan.
Tinkturu od listova treba napraviti u proljeće, za vrijeme sezone medvjeđeg luka, dok se tinktura od lukovica radi u jesen kada lukovice sadrže najviše ljekovitih sastojaka.

Ljekovita svojstva

> sprečava bolest krvnih žila
> pomaže kod vrtoglavice
> pomaže kod artritisa
> pomaže kod nesanice
> pomaže kod osteoporoze
> blagotvorno djelovanje na crijeva i želudac
> poboljšava izgled kože
> tjera parazite
> pomaže kod respiratornih infekcija
> čisti organizam
> poboljšava pamćenje

Kurom medvjeđeg luka možete stabilizirati krvni tlak i odmoriti jetru od lijekova. Provjereno snižava krvni tlak, a uspješno liječi i staračke tegobe.