Top 5 proljetnih namirnica za pomlađivanje koje ćete pronaći na svakoj tržnici

Estetska medicina zaista je napredovala do neslućenih razina, kada pričamo o pomlađivanje kože, ali jednako tako znamo da je hrana upravo ta koja obnavlja naše stanice, krv, i povećava imunitet koji nas brani, između ostalog i od starenja.

Donosimo vam Top 5 sjajnih namirnica koje zasigurno pomlađuju vašu kožu i cijelo tijelo

domace jagode

BOŽANSTVENE JAGODE
Jagode su kao stvorene za hidratizaciju tijela, prepune su vitamina C koje podiže naš imunitet, a možete ih pripremiti na bezbroj načina. Naravno, najbolje ih je jesti uz što manje tretiranja, znači svježe ili kao dio nekog zdravog Smoothieja.
Također jagode u sebi sadrže vitamin K, folnu kiselinu, magnezij i kalij koji posebice sudjeluju u očuvanju naše kože, zubiju i kostiju.
Kako jagode u sebi sadrže čak 90 posto vode sjajne su za osvježavanje svih naših stanica, a ako je naše tijelo dobro hidratizirano sve stance moći će obavljati svoje prirodne zadatke.
Jagode imaju vrlo malu kalorijsku vrijednost tako da su dobre i za sve koji žele skinuti pokoji kilogram viška :)

OVDJE saznajte još i više o jagodama – hidratizirajte se i smršavite uz ovu kraljicu proljeća

A OVDJE su i dva izvrsna recepta s božanstvenim jagodama

Jagode Romanov najpopularniji su način pripreme jagoda
Kup od jagoda i kreme od jogurta

medvjedji luk  sumski luk divlji luk povrce

MEDVJEĐI ILI ŠUMSKI LUK OBOŽAVAT ĆETE JER JE TAKO OSVJEŽAVAJUĆ A PREPUN JE ANTIOKSIDANATA
Znate li da je medvjeđi luk dobio naziv zbog medvjeda za koje predstavlja pravu proljetnu poslasticu :)
Zeleni, nježni listovi medvjeđeg ili kako ga još zovu šumskog luka, rastu samo u proljeće i brzo nestaju s tla. Naime, ovu sezonsku namirnicu vrlo kratko možemo konzumirati te stoga iskoristite blagodati šumskog luka kojeg možete pronaći na svakoj tržnici.
Ova samonikla biljka, poznata i kao divlji luk okusom podsjeća na češnjak, a s obzirom na to da medvjeđi luk nije tretiran ljudskom rukom sigurna je poslastica za naše tijelo. Šumski luk uvijek se jede potpuno svjež jer tako u njemu ostaju sva njegova ljekovita svojstva.

OVDJE saznajte zašto je još medvjeđi ili šumski luk prava proljetna detoks poslastica
A ovdje vas čeka recept za juhu od medvjeđeg ili šumskog luka koja je zaista tanjur prepun zdravlja

mladi luk proljetni luk

MLADI LUK PRAVI JE BEAUTY ČAROBNJAK
Mladi luk zovu još i eliksir mladosti jer zbog svojih svojstava koje sadrži, a to su vitamin C i E te B6 i A poznati po svojim antiaging učincima, zaista spada u pravu beauty poslasticu na našim tanjurima, naročiti finim salatama. Treba svakako spomenuti da mladi luk u sebi ima sumpor, fosfor,kalij, kalcij, selen i mangan što ga čini idealno dnevnom namirnicom za naš organizam.
Ova izvrsna biljka jako je dobra za regulaciju šećera u krvi te je odlična pomoć kod smanjenja kolesterola.

OVDJE pročitajte zašto još mladi luk pomlađuje i saznajte kroz recept kako je on prava poslastica u salati

mlada rotkvica

ROTKVICA ODLIČAN ČISTAČ ORGANIZMA
Fina crvena i slatka rotkvica jednostavno je neizostavna svježa namirnica na našoj proljetnoj trpezi, a izvrtan je pomagač pri mršavljenju. Također, rotkvica ima specifična nutritivna svojstva, jer sadrži antocijanin, vitamin C, B6, i K te je izvrstan izvor mangana, željeza, cinka, bakra, kalija, kalcija, natrija i fosfora što ovu namirnicu čini izvrsnim antigljivičnim i antibakterijskim pomagačem. Rotkvica je još poznata kao odlična u liječenju dišnih puteva, posebice kod bolesti kašlja i astme.

OVDJE saznajte i više koje su još mnoge nutritivne vrijednosti rotkvice

Donosimo vam i još dva vrhunska recepta za salate od rotkvice i mladog luka za sve koji traže lagani i zdravi obrok

sparoge bljust

ŠPAROGE ČUVAJU VID I ZDRAVLJE KOSTIJU
Šparoge su zasigurno jedno od najpopularnijeg povrća na našim tržnicama, a restorani i veliki chefovi natječu se tko će pripremiti što atraktivnije jelo s božanstvenom šparogom. Osim što je prepuna antioksidanata, šparoga je bogata vitaminom C i E te cinkom, i beta karotenom. Ova zelena biljka prepuna je zdravlja jer štite naše oči, odnosno vid, pogoduju dobrom radu srca, a imaju i antikancerogena svojstva.

Zašto još, osim sjajnog okusa na tanjuru, treba jesti šparoge te kako se one točno kuhaju, peku, pripremaju na pari, prže ili roštiljaju saznajte OVDJE

Tekst: Martina S.

Facebook Like Button