Medvjeđi ili šumski luk kako ga još zovemo prava je proljetna detoks poslastica

Medvjeđi luk je kao stvoren za proljetno čišćenje toksina iz organizma. Njegove prednosti su ljekovita svojstva, samonicanje i čistoća.

Medvjeđi luk vrlo je sličan okusom češnjaku, samo je puno jačeg mirisa. Radi se o samonikloj biljci koja raste u listopadnim i vlažnim šumama, uz potoke i u dolinama.

Medvjeđi luk dobio je naziv zbog medvjeda za koje predstavlja pravu proljetnu poslasticu. Za vrijeme šetnje šumom prepoznati ćete ga po jačem mirisu češnjaka. Može narasti do 40 centimetara, a u zemlji ima tanku i uspravnu lukovicu koja može biti žućkaste ili bijele boje.

Čišćenje toksina iz organizma medvjeđim lukom

Konzumacijom medvjeđeg luka izbacuju se masnoće i otrovi iz krvnih žila, želuca, krvi i crijeva. Ako se konzumira u obliku tinkture pomaže čišćenju organizma od visoke razine kolesterola te snažno upija masti.

Od medvjeđeg luka pripremaju se raznovrsne juhe, salate i umaci, a koristi se i kao začin za namaze i sir. Kupiti ga možete u obliku raznih prehrambenih proizvoda ili u svježem obliku.

OVDJE saznajte odličan recept za ukusnu juhu od medvjeđeg ili šumskog luka

Medvjeđi luk se ne preporuča sušiti, pa ga je najbolje jesti svježeg kako ne bi izgubio svoja ljekovita svojstva. Ako mu želite produžiti rok trajanja stavite ga u staklenku s uljem ili ga možete zamrznuti.
U hladnjaku ga možete pohraniti do 10 dana.

Medvjeđi luk

Medvjeđa tinktura

Sitno nasjeckajte lukovice ili listove, pa njima napunite bocu skoro do kraja. Prelijte nasjeckane dijelove s domaćom rakijom i stavite na sunce da odstoji barem tri tjedna.

Gotovu tinkturu možete uzimati po petnaest kapi pomiješane sa malo vode, četiri puta na dan.
Tinkturu od listova treba napraviti u proljeće, za vrijeme sezone medvjeđeg luka, dok se tinktura od lukovica radi u jesen kada lukovice sadrže najviše ljekovitih sastojaka.

Ljekovita svojstva medvejđeg luka

> sprečava bolest krvnih žila
> pomaže kod vrtoglavice
> pomaže kod artritisa
> pomaže kod nesanice
> pomaže kod osteoporoze
> blagotvorno djelovanje na crijeva i želudac
> poboljšava izgled kože
> tjera parazite
> pomaže kod respiratornih infekcija
> čisti organizam
> poboljšava pamćenje

Kurom medvjeđeg luka možete stabilizirati krvni tlak i odmoriti jetru od lijekova. Provjereno snižava krvni tlak, a uspješno liječi i staračke tegobe.

Facebook Like Button