
Prvo proljetno voće koje će zbog svoje bogate rodnosti, primamljive boje, izrazite sočnosti i slatkoće ploda naći na mnogim stolovima, znamo svi da se radi o sočnoj jagodi.
Da li znate da jagoda spada u porodicu ruža a u specifičnosti spada i smještaj sjemenki na vanjskom rubu ploda.
Jagode se u prehrani koriste na različite načine najčešće se konzumiraju sirove, ali svoju primjenu nalaze i u izradi sokova, poslastica, džemova, pekmeza, sladoleda, krema za lice.
Poznata je u svim dijelovima svijeta a stari Rimljani su koristili ovo biljku za sprječavanje i ublažavanje širokog spektra bolesti.
Bombastično dobra svojstva jagoda
Jagode su izrazito bogate vodom na koju otpada skoro 90% cjelokupne težine ploda što je izvrsno ako trebate brzo hidratizirati svoje tijelo.
OVDJE pronađite nekoliko sjajnih recepata s jagodama
Tart s jagodama i bananama
Domaći pekmez od jagoda prava je poslalstica
Kolač s jagodama i jogurtom miriše na još
Jagode imaju i malo kalorija stoga su odlične kao namirnica u svakoj kontroli tjelesne mase, bogate su ugljikohidratima i naročito vlaknima, a važno je za istaknuti da unatoč svom slatkom okusu ne sadrže puno voćnih šećera.
U sebi sadrže velike količine vitamina C koji podiže imunitet i izvrstan je antioksidans. Također je prisutan i vitamin K, folna kiselina, magnezij i kalij.
Dobrobiti jagode:
> podiže imunitet
> daje elasticitet koži, sprječava stvaranja bora
> pomaže kod očnih oboljenja
> snizuje loš kolesterol
> pomaže kod srčanih oboljenja
> smiruje upale
> regulira krvni tlak
> pomaže kod snižavanja tjelesne težine
> dobar je diuretik
> Osim ploda u narodnoj medicini se koristi osušeni list za pripremu ukusnog čaja
Donosimo vam prijedlog za pripremu nekoliko poslastica od jagoda
Kolač s jagodama
Jagode Romanov
Kup od jagode i kreme od jogurta
Pavlova
Slatka pizza
Torta od jagoda
Voćna salata
Pjenušavi i zdravi međuobrok
Sadnja jagoda
Jagoda kakvu je mi poznajemo nastala je u osamnaestom stoljeću križanjem s američkim vrstama jagoda koje su bile veče i imale su sočniji plod od europskih.
Jagoda se može prilagoditi svim klimatskim uvjetima te se tako uzgaja po cijelom svijetu s izuzetkom arktičkog pojasa.
Jagoda je višegodišnja biljka a može se jednostavno posaditi u vrtovima ili na balkonima.
Zemlja mora biti dobro usitnjena i bogata hranjivom. Preporučuje se oko stabljike postaviti slamu ili malč kako plodovi ne bi bili u dodiru sa zemljom te tako prerano počeli trunuti.
Biljku je potrebno dobro zalijevati naročito prvih dana nakon sadnje. Jagode se razmnožavaju putem vriježa nastalih iz matične biljke.
Izdvojeno
> Među najveće proizvođače i konzumente jagoda spadaju Kina i Amerika> Poznato je pedesetak vrsta jagoda
> Jagode su se servirale mladencima jer se vjerovalo da su dobar afrodizijak
> Jagode su poznati alergen
> U Hrvatskoj su najpoznatije lokacije za uzgoj zagrebački prsten i okolica Vrgorca
Autor: Borna Marić
Fotografija: Pixabay
