Domaći pekmez od jagoda prava je poslalstica

Jedna od proljetno-ljetnih domaćih atrakcija koju biste samostalno mogli pripremiti u kuhinji vlastitog doma je domaći pekmez od jagoda.

Ukusan, domaći i vaših ruku djelo, zasigurno će za vaše ukućane i vas biti ukusniji od bilo kakvog kupovnog pekmeza. Budući da nam je sada sezona jagoda bila bi velika šteta da ne iskoristite blagodati koje vam pruža ovo sezonsko voće.

OVDJE saznjate kako možete napraviti domaći pekmez od kaki jabuke bez iti malo šećera :)

mr.nutricionizma Marina Jakšić

Nešto više informacija o jagodama

Jagode pripadaju porodicama ruža, a kao što i sami znate plod im je crvene boje. Danas se jagode koriste u kombinaciji s mnogim jelima, a poznato je da su djeca najveći ljubitelji ukusnih i slatkih jagoda.

Važno je napomenuti da su jagode odličan izvor folata, vlakana i vitamina C, a u zajedničkom kombinacijama djeluju povoljno na prevenciju od raznih bolesti te djeluju povoljno na rad probavnog sustava.

Jagoda se vrlo često kombinira s čokoladom, stavlja se u palačinke, razne pite i štrudle, pripremaju se razni voćni sokovi, a možete ih jesti kao namaz i pekmez od jagoda. Danas samo za Vas donosimo pripremu domaćeg pekmeza od jagoda.

Sastav za recept – domaći pekmez od jagoda

• 6 kg jagoda (to je otprilike 12 košarica s jagodama, a svaka ima otprilike 0,5 kg)
• 2-3 kg šećera (ovisno o željama i kako biste voljeli zasladiti. Sami možete regulirati koliko šećera želite staviti no mi smo stavili 3 kg šećera kako bismo dobili željenu slatkoću pekmeza)
• Prema želji možete dodati malo limuna čisto ako volite kiseliju aromu u kombinaciji s jagodama

Postupak pripreme recepta:

1. Prvo je potrebno sve jagode dobro oprati i očistiti, a prema želji ih možete i narezati na manje komadiće
2. Stavite narezane jagode u veliku posudu koja će vam biti dovoljno velika da normalno možete miješati bez da vam išta šprica van. Otprilike do sredine posude.
3. Stavite željenu količinu šećera i pomiješate skupa s jagodama.
4. Nakon što ste sve pomiješali, ostavite da sve odstoji preko noći kako bi jagode pustile vodu i kako bi se dobila jedna kompaktna smjesa. Normalno je da vam ujutro smjesa postane vodena budući da je voće otpustilo svoj sok. Još jednom sve pomiješajte prije nego što cijelu posudu sa smjesom stavite na kuhanje.
5. U to vrijeme paralelno pripremite staklene teglice. Operite ih i dobro očistite, a potom stavite u pećnicu kako bi se sterilizirale na otprilike 100 stupnjeva. Mi smo ih ostavili kojih 30 tak minuta te izvadili van.
6. Smjesa od pekmeza kuhati dok ne počne vriti i onda smanjiti na laganu vatru da se stvori lagano kompaktna smjesa. Važno je napomenuti da će se za vrijeme pripreme stvarati pijena pa lagano cijelu pijenu maknite sa žlicom iz posude.
7. Pekmez od jagoda kuhajte do tada dok ne dobijete homogenu smjesu, a otprilike je te kod nas bilo kojih 60 min-70 minuta. Sve ovisio o tome koliko vode ima voće.
8. Dobiveni pekmez potom stavite u staklene posude i dobro zatvorite
9. Uživajte u pekmezu :)

Za one koji obožavaju domaći pekmeze donosimo još nekoliko sjajnih recepata u kojima ćete zasigurno uživati

Pekmez od šljiva bez šećera i konzervansa
Domaći pekmez od kupina za vaš najdraži doručak
Pekmez od grožđa

Autor: mag. nutricionizma Marina Jakšić

Facebook Like Button