Pekmez od kupina za vaš najdraži doručak

Od kupina se radi i vino i sok i sirup, a mi vam danas donosimo recept za pekmez od kupina koji će vas podsjećati na dugo toplo ljeto svaki put kada ćete uživati u svom doručku.

Ljetno voće kupine prepune su vitamina, antioksidanata koji čiste organizam, a poznato je da ovo ukusno bobičasto jako poboljšava krvnu sliku.
Kupine imaju jaka antioksidativna svojstva, bogate su vlaknima, vitaminima i mineralima, od kojih je samo jedan upravo željezo.

OVDJE smo pronašli savjete za najbolje prirodne izvore željeza za sve koji pate od anemije

Kupine su dobre i za trudnice i za dojilje, ali i za sve one koji imaju problema s anemijom.

pekmez od kupina kupine

Sastojci za domaći pekmez od kupina

1 kg opranih kupina
300 g smeđeg šećera
100 g šećera
2 vrećice vanili šećera
1 fiksator za pekmez

Priprema domaćeg pekmeza od kupina

Kupine stavite u dublju posudu, najbolje lonac za kuhanje, u kojem ćete kuhati pekmez i to prvo red kupina pa red šećera sve dok ne potrošite i kupine i šećer. Stavite vanili šećer i prekrijte lonac krpom ili ručnikom i ostavite lonac da stoji pola sata.

Nakon što smjesa odstoji izradite kupine štapnim mikserom. Pomiješajte 2 žlice šećera s fiksatorom za pekmez i stavite preko kupina. Zatim lonac stavite na jaku vatru i miješajte kako pekmez ne bi zagorio. Kad provri, smanjite temperaturu/vatru i kuhajte ga još oko 20 minuta. Čitavo vrijeme i dalje miješajte pekmez.
Ako vam gustoća pekmeza odgovara sklonite s vatre i topao pekmez ulijevajte u tople staklene tegle.

Savjet više:
Staklenke odmah zatvorite i okrenite naopako te ih tako ostavite da stoje oko 5 minuta. Nakon toga staklenke ostavite na sobnoj temperaturi, a kad se staklenke s pekmezom posve ohlade stavite ih u smočnicu ili na neko tamno i suho mjesto.

Sterilizacija staklenki:
Oprane staklenke stavite u pećnicu na 100 stupnjeva da se dobro osuše i zagriju. Poklopce staklenki iskuhajte i dobro osušite unutarnju stranu s čistom kuhinjskom krpom. Nakon ovog postupka vaše će staklenke biti spremne za pohranu finog pekmeza od kupina.

OVDJE pronađite još nekoliko sjajnih recepata za domaće pekmeze

Pekmez od šljiva bez šećera i konzervansa
Pekmez od grožđa
Domaći pekmez od jagoda prava je poslalstica

Facebook Like Button