Frangipane tart sa svježim smokvama

Kasni ljetni dani i početak jeseni uvijek su pravi gastro izazov.

Uz svježe gljive, sezonske namirnice koje su u ovim danima poželjne su i bademi, nektarine, datulje te svježe smokve. One će se izvrsno sljubiti s ribom, mesom ili pak raznim vrstama tjestenine.

Iz poznatog restorana Apetiti stoga nam dolazi prijedlog za Frangipane tart sa svježim smokvama

SASTOJCI ZA PRHKO TIJESTO:
200g maslac
130g šećer prah
1 jaje
300g glatko brašno
30g badem brašno
1g soli

Izrada:
Maslac i šećer razraditi, dodati polagano na par puta brašno i badem, brašno i jaje. Tijesto staviti u hladnjak da odmori. Staviti u tart i peći na 160 stupnjeva 15-ak minuta.

FRANGIPANE KREMA SA SVJEŽIM SMOKVAMA
200g maslac
160g šećer
200g badem brašno
200g jaja (4 jaja)
80g slatko vrhnje
5g rum
+ 150g svježe smokve

Izrada:
Miksati maslac i šećer, dodati badem i brašno. Miksati te dodati jaja i vrhnje. Napuniti pečene tartove, po kremi složiti svježe smokve prerezane na polovice. Pecite na 170 stupnjeva, 20-ak minuta.

Uz dopuštenje: B.E.T. (sve fotografije)