Hip juha od šipka s bademima hit je švedska juha za hladne dane

Tradicionalni švedski recept za Hip juhu s bademima idealan je za vaš ručak u hladnijim danima.

Juha od šipka s bademima – švedska hip juha, svakodnevni je čest klasik švedskih stolova. Uz nekoliko bademovih pahuljica s trunkom šlaga na vrhu, ova juha se pretvara u pravu krepku poslasticu.

Šipak je vrlo bogat vitaminom C i prekrasne je crvene boje, što je idealan koloritni užitak na stolu u Švedskoj, zemlji gdje je temperatura uglavnom jako niska i toliko je hladno da se cijeni topli kulinarski užitak, a jednako je tako i nama kada vani zavladaju hladni dani pa zašto ne bismo isprobali i mi sjajan recept za vruću okrepljujuću juhu.
Ako ste željni nečega novog, a opet domaćeg i tradicionalnog okusa, iz švedske kuhinje donosimo pravi i jedinstveni recept.

Recept za juhu od šipka s bademima

Sastojci za recept

1 šalica sušenog šipka
4 šalice hladne vode
1/3 šalica šećera
1 žlica krumpirovog brašna

Preljev za Hip juhu
1/4 šalica slatkog vrhnja, šlag i zaslađeni bademi

Priprema švedske Hip juhe

Za početak uzmite šipak i dvije šalice vode te šipak ostavite u vodi najmanje dva sata. Uzmite lonac za kuhanje i počnite kuhati šipak dok omekša u istoj vodi.
To može potrajati i do 20-30 minuta, ovisno o debljini šipka.
Nakon tog postupka šipak bi trebao biti mekan i ljepljiv. Nakon toga prebacite sve u mikser te pomiješajte smjesu sve dok ne postane skroz sitna. Dodajte još 1 ili 1/2 šalice vode.

U lonac umiješajte krumpirovo brašno s hladnom vodom te miješajte dok ne dobijete glatku strukturu. Dodajte pire od šipka i dodajte šećer.
Kuhajte još nekoliko minuta miješajući.
Hip juhu poslužite s trunkom šlaga na vrhu i posipte je mljevenim bademom.

Dobar tek!

Autorica: Azra Terzić

Facebook Like Button