Nar, šipak, mogranj savršen čuvar zdravlja

Postoji jedan plod od kojeg se između ostalog radi i čaj koji smo svi probali barem jednom u životu.

Riječ je o naru, u narodu poznatom i pod nazivom šipak i mogranj, čudesnoj biljci punoj ljekovitih svojstava.

Ljekovita svojstva

Ovaj plod bogat je kalijem i kalcijem, smanjuje razinu kolesterola i dobar je antioksidans.

Vjeruje se i da pomaže pri sprečavanju širenja karcinoma, dobar je za plodnost te usporava starenje. Neki vjeruju i da pomaže kod Alzheimerove bolesti i osteoporoze, a sok od šipka ima i antivirusna, ali i antibakterijska svojstva.

Piće i iće

Od ovog se ploda mogu raditi razna pića, ali i jela. Što se tiče pića, plod se može ocijediti čime se dobije izvrstan prirodni sok, a moguće ga je piti i u obliku čaja.
Sam plod prepoznatljivog je okruglog izgleda sa svojevrsnom krunom, a unutrašnjosti sadrži velik broj malih bobica, odnosno sjemenki.

Super recepti s narom ili šipkom

Slatko od šipka i cimeta
Juha od šipka s bademima za hladne dane

Raste kao grm ili niže drvo, a najbolje uspijeva u toplijim krajevima jer je veliki ljubitelj sunca. Kod nas ga se može pronaći na moru, ali i u pokojem dvorištu na kontinentu.
Od njega se osim pića mogu raditi i razna jela, može se konzumirati svjež kao voćka, u voćnim salatama, u kombinaciji s jogurtom, ali i raznim umacima te kao pekmez.

nar-5

Kako najlakše do sočnih bobica

Kad ga čistite, odnosno režete, budite oprezni da prilikom rezanja ne izgubite puno dragocjenog soka. Najbolje je da ga zarežete kod krune te laganim rezovima i pokretima rukom ogulite koru od samog ploda i sjemenki.

Možete ga cijediti poput naranče ili ovako oguljenog staviti u sokovnik te tako dobiti dnevnu dozu imuniteta.

Nar u domu

Radi svojeg specifičnog izgleda nar je dobar dekorativni element pa ga slobodno postavite u zdjele koje će u vaš stan unijeti dašak prirode i energiju jeseni.
Uz par otpalih listova u žutim, smeđim i crvenim tonovima i malo nara, obojit ćete i najtmurniji dan.

Upravo u jesen ima ga najviše, stoga posjetite tržnicu i nabavite nekoliko plodova koji će povoljno utjecati na vaše zdravlje i život općenito.
Dobar je i za trudnice, stoga ne oklijevajte, posjetite tržnicu, ocijedite sok, pozovite obitelj i prijatelje i uz čašu soka od nara i čašicu razgovora uljepšajte kišni dan kako sebi, tako i dragim vam osobama.

drvo šipka

Izdvojeno

> Interesantno je da je nar plod koji se spominje i u Bibliji. Vjeruje se da je on jedan od plodova iz Rajskog vrta, a neke legende govore da zabranjeno voće koje su ubrali Adam i Eva nije bila jabuka, već nar.

Ovo je naravno samo jedno od vjerovanja, ali bilo kako bilo, ljekovita svojstva i dobrobiti ovog ploda ne mogu se zanijekati.
> Nar je i simbol plodnosti, vječnoga života i obilja pa evo još jednog razloga da ga uvrstite u svoje jelovnike ili kao dekoraciju u domu.

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button