Pekmez od grožđa: recept za savršen okus jeseni

U vrijeme dok nam jesen donosi zrele bobice božanskog voća grožđa donosimo vam recept za domaći pekmez od tog slatkog voća koji nam je dala perfektna domaćica Sonja Horvat.

Sonja više preferira Izabelu za ovaj recept, jer ova sorta grožđa raskošno miriše, a najviše paše uz šmarn ili kako ga još zovu carski drobljenac, palačinke ili sladoled, no smatra da je i sorta grožđa Frankovka odlična za izradu ove jesenske delicije.

Sastav za recept:
8 kg grožđa, sorte Izabela i Frankovka
1 kg običnog šećera ili 1 kg žele šećera
1 iscijeđeni limun ili limunska kiselina po želji
2 paketića želatine

Priprema recepta:
Očišćene bobice Izabela ili Frankovka grožđa dobro skuhati i propasirati (pasiranje se može odraditi i u cjedilu za juhu), zatim treba dodati limunsku kiselinu ili ocijeđeni limun, žele šećer ili obični šećer a onda želatinu 4:1, a sve ovisi o količini grožđa.

Probajte još i ovo:

Sok od jabuke, mrkve i cikle – recept za odličan i zdrav smoothie.
Pržene jabuke – Jednostavna slastica koja uvijek oduševljava svojim okusom.
Savijača s kruškama i sirom – Ova savijača je odlična za one koje nemaju pretjerano vremena za pripremanje slastica.
Šalša kao zimnica – Savjetujemo da nikako ne propustite pripremiti zimnicu od paradajza.
Matoke – jedan od glavnih sastojaka ovog afričkog recepta su banane.

Autorica recepta: Sonja Horvat
Fotografija: Pixabay