Pita od šljiva savršena ljetna slastica

Šljiva je jednostavno voće u kojem možete uživati na bezbroj načina.

Šljiva se može jesti svježa ili sušena. Od šljiva se može peći rakija, pekmez ili džem. Kuhati u raznim jelima, kao što su knedli, dodavati kao prilog uz razna svinjska ili pileća pečenja. Kombinirati u različitim slasticama kao što su pite, biskviti.

Recept za pitu od šljiva

Sastojci
160g šećera
10-15 šljiva
2 žlice kukuruznog škroba
100g brašna
prašak za pecivo
45g maslaca
50ml mlijeka
1 jaje
prstohvat soli

Priprema
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Šljivama odstranite koštice. Razrežite na četvrtine i svaku četvrtinu prerežite na pola.
U zdjelu dodajte 3/4 šećera, šljive, kukuruzni škrob.
Prema želji možete još možete dodati i cimet, šećer od vanilije, sok od pola limuna ili rum.
Izmiješajte i ostavite da se sastojci prožmu.

U posudi izmiješajte ostatak šećera, brašno, prašak za pecivo, maslac, mlijeko, jaje i sol. Dobro umijesite. U keramičku posudu za pečenje po dnu rasporedite šljive. Od smjese brašna napravite mrvice i posipajte preko šljiva. Pecite oko 45 minuta ili dok tijesto ne zazlati.

Dobar tek!