
Tradicionalni švedski recept idealan za vaš ručak.
Juha od šipka s bademima – hip juha, svakodnevni je čest je klasik švedskih stolova. Uz nekoliko bademovih pahuljica s trunkom šlaga na vrhu, ova juha se pretvara u pravu krepku poslasticu.
Šipak je vrlo bogat vitaminom C i prekrasne je crvene boje, što je užitak za jesti u zemlji gdje je temperatura jako niska i toliko je studeno da se cijeni topli kulinarski užitci, a jednako je tako i nama kada vani zvalada studen.
Ako ste željni nečega novog a opet tradicionalnog, iz švedske kuhinje donosimo pravi i jedinstveni recept.
Recept za juhu od šipka s bademima
Sastojci
1 šalica sušenog šipka
4 šalice hladne vode
1/3 šalica šećera
1 žlica krumpirovog brašna
Preljev
1/4 šalica slatkog vrhnja, šlag i zaslađeni bademi
Priprema
Za početak uzmite šipak i dvije šalice vode te šipak ostavite u vodi najmanje dva sata. Uzmite lonac za kuhanje i počnite ih kuhati dok ne omekšaju u istoj vodi.
To može potrajati i do 20-30 minuta, ovisno o njihovoj debljini. Trebali bi biti mekani i ljepljivi. Nakon toga prebacite to u mikser te pomiješajte smjesu sve dok ne postane skroz sitna. Dodajte još 1 1/2 šalice vode.
Uzmite lonac i umiješajte krumpirovo brašno u preostalu hladnu vodu te miješajte dok ne dobijete glatku strukturu. Dodajte pire od šipka i dodajte šećera.
Kuhajte još nekoliko minuta miješajući.
Poslužite u zdjelu s trunkom šlaga i posipajte bademom.
Autorica: Azra Terzić
