Rotkvica pomaže u mršavljenju, a ima još mnoge nutritivne vrijednosti

Danas su rotkvice jedno od najpopularnijih povrća u svijetu koje svojim nutritivnim vrijednostima osnažuju pa čak i liječe tijelo, a izvrstan su pomagač kod mršavljenja.
Rotkvica se uzgaja već preko 3000 godina, a njeno izvorno latinsko ime je Raphanus sativus što znači kultivirani kupus.

Neke zanimljivosti o rotkvici

> Da je rotkvica odvajkada bila cijenjena potvrđuje i to da se u doba Rimljana rotkvica dijelila kao plaća
> Rotkvica je bila i svakodnevni obrok bila egipatskim robovima
> Rotkvice su u srednjem vijeku imale negativno značenje jer su ih smatrali simbolom za sukobe i svađe

Napravite prirodni lijek od rotkvice za kožnu bolest vitiligo ili osip kože:

Ovo zdravo povrće je poznati prirodni lijek za vitiligo (vitiligo – bijele mrlje na kože) zahvaljujući svojim ljekovitim sastojcima.

Prirodni lijek od rotkvice napravite tako da sameljete oko 40g sjemenki rotkvice i pomiješajte sa sokom od đumbira u blenderu. Dobivenu pastu nanosite na vitiligo svakoga dana, dva puta na dan.
Nakon nekog vremena možete primijetiti kako se na kožu oboljelu vitiligom vraća normalna boja.

Ovom pastom se možete poslužiti i kod liječenja osipa, a samo trebate pripaziti da pasta prije upotrebe svaki puta bude svježe pripremljena.

rotkvica-1

SAZNAJTE JOŠ O ROTKVICAMA:
Salate od rotkvice i mladog luka
Medvjeđi luk: prava proljetna poslastica
Mladi luk pomlađuje i prava je poslastica u salati

Upoznajmo rotkvicu i njena nutritivna svojstva

Rotkvica je bogata vitaminima i mineralima, a u 100 grama rotkvice se nalazi 16 kalorija. Ova mala crvena loptica je odličan izvor mangana, vitamina B6, C i K, željeza, cinka, bakra, kalija, kalcija, natrija i fosfora.

Njena antigljivična i antibakterijska svojstva pomažu u liječenju dišnih puteva, posebice kod bolesti kašlja i astme.

Rotkvica glasi i kao izvrstan lijek protiv žutice za koju se mogu koristiti i listovi rotkvice.
Preporučuje se veća konzumacija rotkvice i kod osoba oboljelih od raka grla, debelog crijeva, bubrega i želuca zbog njenih detoksikacijskih svojstva i bogatstva antocijaninima, vitaminom C i folnom kiselinom.

rotkvica

Smršavimo uz rotkvicu:
Osobe koje žele izgubiti neželjene kilograme trebale bi konzumirati rotkvicu u većim količinama zbog njene lake probavljivosti, osjećaja sitosti dugo nakon konzumacije, niske kalorijske vrijednosti te obilja vode i vlakana.

Kako saditi rotkvicu u vrtu
Samo trideset dana nakon sijanja rotkvica daje svoje plodove. Podnosi vlažnu i umjereno toplu klimu, a otporna je na vrlo niske temperature i hladnoću. Najbolje je rotkvicu uzgajati u ožujku, travnju i rujnu.

Prije sadnje rotkvice tlo trebate dobro usitniti, razmaknuti redove oko 14 centimetara i stavljati sjemenke na dubinu od 1 centimetar, s razmakom između svake sjemenke od oko 5 centimetara.

Napravite sirup od rotkvice protiv alergije i protiv suhog kašlja

Ako imate problema s iskašljavanjem isprobajte sirup od rotkvice! Nasjeckajte 1 000 grama rotkvice, pa ju pomiješajte sa sokom od tri limuna i 350 grama meda. Pomiješane sastojke stavite u steriliziranu staklenu posudu, poklopite i ostavite da odstoje na hladnom mjestu jedan cijeli dan.

Gotovi sirup procijedite u sterilne boce i čvrsto zatvorite. Svaki dan pijte po jednu žlicu sirupa, tri puta na dan prije jela.

Facebook Like Button