Mladi luk pomlađuje i prava je poslastica u salati

Mladi luk je proljetna poslastica koju obično na stol donosimo u obliku salate, a svoju popularnost dosiže oko Uskrsa.

Mladi luk je čest sastojak recepata azijske kuhinje gdje ga pronalazimo i ukiseljenog, dok se u Meksiku i Americi priprema ponekad na žaru. Također je odličan sastojak za omlete, a okus mu se izvrsno sljubljuje s različitim vrstama gljiva.

mladi-luk-1

Luk se svijetom proširio iz Indije a postao je glasovit kao hrana kojom su se hranili robovi u starom Egiptu. Mladi luk je nedorasli plod lukovice koje se sadi u jesen ili proljeće. Ovisno o vremenskim prilikama bere se nakon 50 ili 60 dana od sadnje, kada biljka ima oko 6 listova.

Mladi luk sadrži mnoge minerale i vitamine a količinu vode koju nosi u sebi mnogo je veća nego kod “starog” luka. To ga čini namirnicom koja je pogodna za svakodnevno konzumiranje. U sebi sadrži sumpor, fosfor,kalij, kalcij, selen, mangan. Mladi luk sadrži veće količine C vitamina od starog luka te vitamine B6, E i A.

mladi-luk

Izdvojeno

> Ova biljka odlično pomaže kod regulacije kolesterola i šećera u krvi
> Mladi luk kao oblog može poslužiti za ublažavanje kroničnih upala

Razni nazivi u svijetu za mladi luk:
> Arapske zemlje: Zeleni luk
> Kina, Australija, Nizozemska: Proljetni luk
> Italija: Maleni luk
> Turska: Svježi luk

mladi-luk-2

Jednostavna proljetna salata od mladog luka

Sastojci za recept:
5-6 stabljika mladog luka
1 kiselo vrhnje
ulje, sol, papar, kopar

Priprema recepta:
Mladi luk narežite na šire kolutiće. Začinite s uljem, paprom i solju. Dodajte kiselo vrhnje i salatu dobro izmiješajte. Posipajte sa sitno nasjeckanim koprom.

Dobra tek!

Piše: Wish.hr
Fotografija: Hiroyuki Takeda
I Believe I Can Fry
Basheer Tome