Ukiseljeno povrće prirodni je način čuvanja hrane

Kasni ljetni dani i jesen obiluju najboljim plodovima, povrćem i voćem, koje nam priroda može ponuditi, zato je dobro pripremiti ukiseljeno povrće koje je izvrsna zimnica za duge i hladne zimske dane.

Povrće koje se tijekom zimskih mjeseci može pronaći na tržištu često zbog transporta iz dalekih toplih krajeva, izgubi na svojoj kvaliteti, a i znatno je skuplje van sezone.

S druge strane ukiseljeno povrće dobar je izvor kiseljenjem sačuvanih vitamina, minerala i vlakana, čija se nutritivna vrijednost kod određenih namirnica postupkom kiseljenja čak i povećava, kao što je npr. kiseli kupus.

Nutricionistica Jasmina Vrbanec istaknula je sljedeće: Zima je doba godine koje pred naš organizam stavlja brojne izazove, naročito u vidu sezone prehlada i gripe.
Imunitetu na kušnji prijeko je potreban vitamin C, a ukiseljeno povrće obiluje važnim mineralima poput kalcija, željeza i magnezija.

Rezana kisela cikla

Kuhana je u ekološkom octu te ju zbog hranjive vrijednosti i bogatstva minerala treba što više jesti, samu ili u kombinaciji s drugim povrćem.

kiselo zelje ukiseljeno povrce

Kiseli kupus ili kiselo zelje

Kiseli kupus omiljena je salata dostupna potrošačima cijele godine. Nastaje kao rezultat prirodne fermentacije, uslijed djelovanja bakterija sadržanih u kupusu te soli.

Fermentacija proizvodi mliječnu kiselinu koja je glavni uzročnik karakterističnog mirisa i arome kiselog kupusa ili kako ga mnogi zovu zelja.

Kiseli kupus ili zelje cijenjen je kao salata upravo zbog svoje sočnosti te prijatnog osvježavajućeg okusa. Kiselo zelje tradicionalni je element zimske prehrane, a služi kao izvor enzima i vitamina naročito važnih u obrani od gripe i prehlade.

Kiseli krastavci

Kiseli krastavci koji su proizvedeni od probranih sorti organski uzgojenih krastavaca prema tradicionalnoj recepturi odlikuju se ugodnim okusom, specifičnom aromom i hrskavom teksturom.

U određenim količinama sadrže prehrambena vlakna, minerale silicij, kalij, magnezij te vitamin C i kafeinsku kiselinu. Imaju izrazito nisku energetsku vrijednost.

Uz dopuštenje: EkoZona
Fotografija: Mike

Facebook Like Button