Napravite terarij za kućne biljke u 5 jednostavnih koraka

Sve popularniji trend uređenja doma s kućnim biljkama u terariju moguće je napraviti kod kućea u par koraka, a njegova prednost pred kupovnim terarijima jest ta što možete sami odabrati koje biljke želite kao i dizajn staklenih teglica.

sadnja biljki bilja sadnice kucne biljke

Možete ih postaviti na police u dnevnoj ili spavaćoj sobi, noćne ormariće ili stoliće u dnevnom boravku, na stol u blagovaonici, čak i u kupaonicu za neki romantični doživljaj dok uživate u svojoj pjenušavoj kupki.

terarij s kucnim biljkama u kupaoni

U nastavku ćemo navesti i koje su to točno biljkice idealne za ove uvjete, a uglavnom se radi o onima koje vole vlažne prostore. Nemojte se brinuti ako ste od onih koji nemaju „zeleni prst“, jer je ovo više dizajnerski posao koji može svatko odraditi, i to u samo pola sata.

Terarij znači da ćete korištenjem određenih materijala imitirati okoliš iz prirode, u kojem se biljka nalazi i tako joj poticati rast i razmnožavanje.

terarij s kucnim biljkama

Za početak, treba vam neka lijepa staklenka ili možda akvarij, ovisno koliko veliki terarij želite i kojeg oblika. U prodavaonicama s kućanskim namještajem možete pronaći prekrasnih staklenki koje nisu pretjerano skupe, primjerice one za bombone, kekse ili začine, a savršeno će se uklopiti u vaš interijer.

terarij za kucne biljke bilje u kuci

Zatim vam trebaju kamenčići ili pijesak, koji možete kupiti u cvjećarama ili trgovinama za kućanstvo, na vrtnom odjelu. Uz ovo nabavite i aktivni ugljen u prahu, kojeg možete pronaći u bilo kojoj ljekarni. A sad, prelazimo na one očite stvari – treba vam mali vrtni alat, zemlja za cvijeće i biljke koje želite posaditi u terarij.

Botanical Environment Greenery Pottery Nature

Koje biljke treba odabrati i zasaditi u kućni terarij

Što se tiče izbora biljaka, najbolje će vam u terariju uspjeti: fitonija (Fittonia verschaffeltii var. Argyroneura), prekrasna „listasta“ biljka, koja kao da je prošarana venama po malenim i slatkim listovima, a ima je u različitim bojama.

Zatim pilea (Pilea involucrata), slična biljka sitnih, debljih listova s valovitim obrubom, Kći zraka (Tillandsia stricta) takozvana „zračna biljka“, koja podsjeća na maleni, čupavi grmić; kriptanus/kriptant/zemna zvjezdača (Cryptanthus Bivittatus), vrsta kaktusa poznata po svom izgledu koji sliči morskoj zvijezdi te razne vrste sukulenata i kaktusa.

kaktus u kuci kucno bilje biljke terarij

Slaganje terarija

1. Prekrijte dno staklenke s cca 3 centimetra sitnih kamenčića ili pijeska, to će služiti za dobru protočnost vode.

2. Na njih dodajte tanki sloj aktivnog ugljena. On će održavati svježinu vode i boriti se protiv nastanka bakterija u terariju.

3. Zatim ide zemlja za cvijeće. To može biti najobičnija zemlja za cvijeće, koju, ako već nemate doma, možete nabaviti u bilo kojoj većoj trgovini ili specijaliziranoj trgovini za vrtne potrepštine.

Ako pak planirate posaditi neke sukulente ili kaktuse, onda će vam trebati zemlja za njih, tj specijalizirani miksevi zemlje, koje možete kupiti gotove, ako vam se ne da samima „miksati“.
Sloj zemlje trebao bi biti dovoljno debeo da u njega stanu korijeni svih biljaka koje namjeravate posaditi, oko 5 centimetara ili više.

4. Sad na red dolazi sađenje biljaka. Krenite s onima koje su najveće. Izvadite ih iz njihovi teglica i malo obrežite korijenje, ali samo malo kako ne bi povrijedili biljku. Zatim napravite rupu u sloju zemlje dovoljno veliku da u nju stane svo korijenje i položite biljku.

Tako napravite sa svim biljkicama, po željenom rasporedu. Slobodno se igrajte koliko želite, pazite samo da ostane dovoljno mjesta za sve. U slučaju da sadite kaktuse, koristite rukavice u ovom koraku.

5. Nakon što ste posadili sve biljkice, u zadnjem koraku dodajete još jedan sloj kamenčića ili pijeska preko zemlje, a po želji, ukrasite ga mini figuricama.

orhideja orhideje u kuci stanu

Briga o biljkama u terariju jednaka je i kada su one van njega – pazite da uvijek imaju dovoljno, ali ne i previše sunca i vode i nemojte se ustručavati napraviti po jedan za svaku sobu, vidite i sami koliko je lako!

sadnja kucnog bilja biljke u kuci sadnice terarij

Facebook Like Button