Korijander začinska biljka koja pozitivno utječe na naše zdravlje

Korijanderovim uljem na bakterije.

Korijander je začin široko rasprostranjen i korišten na Mediteranu, a njegovo ulje se od davnina koristi kao analgetik te pomoć kod problema probavnog sustava, poput mučnine i grčeva, i liječenje gljivičnih upala.

Ulje se dobiva iz sjemenki korijandera i u prehrambenoj industriji se već koristi kao aditiv. Prema nekim povijesnim tragovima prvobitno porijeklo korijandera je Južna Amerika. Listovi korijandera imaju poseban odnosno specifičan miris, a prema mnogobrojnim znanstvenim istraživanjima ima mnogo pozitivnog učinka na zdravlje čovjeka.

Što su otkrila istraživanja

U istraživanju objavljenom u Journal of Medical Microbiology znanstvenici su otkrili antibakterijsko djelovanje korijanderova ulja.

Ispitano je djelovanje 1,6% otopine korijanderova ulja na 12 bakterijskih sojeva, uključujući patogene sojeve Escherichia coli, Salmonella enterica, Bacillus cereus i Staphylococcus aureus (MRSA), te je u svih 12 sojeva rast usporen, a većina kolonija je uništena.

Ovo istraživanje po prvi puta donosi i način djelovanja korijanderova ulja na bakterije, naime, ono oštećuje staničnu membranu bakterija što dovodi do ometanja staničnih funkcija te na kraju i smrti bakterijske stanice.

Pozitivni benefiti korijanderovog ulja u medicini i prehrani

Ovo otkriće moglo bi imati utjecaja na prehrambenu i medicinsku industriju, znanstvenici predviđaju korištenje korijanderova ulja kao aditiva koji će spriječiti bakterijsko kvarenje hrane, a time i trovanja hranom te postati alternativa konvencionalnim antibioticima.

Prema njihovim predviđanjima korijander će se koristiti u losionima, vodicama za ispiranje usta te u tabletama za borbu protiv bakterija rezistentnih na antibiotike, što će doprinijeti poboljšanju kvalitete života.

Kako pozitivno djeluje na zdravlje čovjeka

Jedni od najvažnijih odlika korištenja korijandera je upravo njegov učinak na zdravlje.

Korijander smanjuje kolesterol i šećer, normalizira probavu, pomaže kod menstrualnih bolova koje ublažava, pomaže kod kožnih problema, reume i artritisa, a prema nekakvim urbanim legendama korijander u kombinaciji s medom potiče jaču seksualnu želju svakog pojedinca.

Možete ga konzumirati u kombinaciji s kruhom, u raznim juhama i varivima, u kombinaciji s raznovrsnim povrćem ili kao dodatak pecivima.

Autor: Magistra nutricionizma Marina Jakšić

Facebook Like Button