Stevija eliksir mladosti

Stevia Rebaudina u modernom svijetu poznata je pod nazivom prirodni zaslađivač, a pripada porodici glavočika (Compositae ili Asteracae).

Porijeklo ove biljke dolazi iz južnih dijelova Brazila te sjeveroistočnog Paragvaja. Iako je javnosti postala prepoznatljiva u novije doba, ona se već 1500 godina koristi kao zaslađivač gorkih ljekovitih pripravaka, čajeva i ostalih napitaka. Otkrio ju je talijanski botaničar Batoni u 19. stoljeću te se od tada njezin uzgoj omogućava u svim dijelovima zemlje. Kod Indijanaca je njezino korištenje poznato za liječenje rana, šećerne bolesti te visokog tlaka.

Osnovne osobine stevije 

Osnovne karakteristike stevije su lišće duljine 5 cm i širine 2cm, svježe lišće ima ugodan, slatkasti okus zbog steviozida, za jelo se najčešće koristi i lišće jer nema šećer ni kalorija, a osušeno lišće je 40 puta slađe od šećera. To je ljekovita biljka koja djeluje antibakterijski, protuupalno, antivirusno, smanjuje krvni tlak te stabilizira razinu šećera u krvi.

U kakvim oblicima možemo pronaći steviju 

Dostupnost i oblici u kojima možemo pronaći steviju su u obliku grmića, u obliku sušenog lišća, bijelog i zelenog praha i tekućine (ekstrakt). Steviju možemo pronaći u bombonima i gumama za žvakanje, pekarskim proizvodima, žitaricama za doručak, mliječnim proizvodima, sladoledu, jogurtu, slanim proizvodima (smanjene gorčine), zubnim pastama, vodicama za ispiranje usta, kiselim krastavcima, sušeni morskim proizvodima, miso proizvodima i dr.

stevf4_zoom

Stevija u Hrvatskoj 

U Hrvatskoj se proizvodi stevije ne mogu naći u ljekarnama već u specijaliziranim biljnim drogerijama, a uvoze se iz Italije. Prilagođena na različite klimatske uvjete obilježeni su kao dijetetski pripravci tj. prema zakonu se ne mogu koristiti kao zaslađivači. U Japanu proizvodi stevije čine 50% tržišta zaslađivačima. Može se saditi, prodavati kao dijetetski pripravak i kupovati.

Uzgoj stevije 

Oni koji se odluče za uzgajanje stevije trebali bi biti upoznati s osnovnim stvarima ove zanimljive biljke. Ovisno o raznovrsnim uvjetima, stevija se može uzgojiti iz sjemena ili reznica. Faktori poput financijskih mogućnosti, zaštiti uzgojnog prostora i klimatskih uvjeta itekako utječu na odabir načina uzgoja. Stevija se sadi u proljeće, a kako bih izrasla u biljku normalne veličine potrebno joj je oko pedeset dana. Temperatura idealna za uzgoj ove biljke nalazi se između 25 – 30 ˚C, a karakteristika koja simbolizira ovu biljku je izuzetna tolerantnost prema vrstama tla.

Autor: Magistra nutricionizma Marina Jakšić
Fotografije: Shuttestock/Foter

Facebook Like Button