Vrtni alat zlata vrijedi

Vrtovi su idilično mjesto za odmaranje i uživanje u plodovima rada, sadnje i uzdržavanja različitih biljaka. Kako vrt uvijek žudi za pažnjom potrebno mu je dati savršeni sjaj koji se najbolje postiže s kvalitetnim vrtnim alatom.

Došlo nam je proljeće i naši vrtovi žude za našom pažnjom. Vrijeme je da im se ponovno posvetimo i da im vratimo onaj savršeni sjaj koji imaju svake godine.
Bez obzira da li nam je vrt mali ili veliki, bez obzira na vještinu koju koristimo kako bi smo ga obradili, potrebno je imati dobar i kvalitetan alat.
Zar nije bolje, koristiti kvalitetan alat koji će nam trajati godinama, nego kupiti nekvalitetan alat koji će nam tijekom obrade vrta puknuti istoga trena?!

Najvažnije i osnovne alate koje moramo imati u svom vrtu, kako bi on izgledao savršeno, su:

Vile

Kvalitetne vile vam pomažu ponajviše kod teške ilovače. Njima ćete nanjeti manje štete lošoj drenaži ilovače nego drugim alatom. Idealne vile za kopanje su sa zupcima dužine 27 cm; vile za gredice sa zupcima dužine 23 cm; a vile za krumpir s ravnijim zupcima

Motika

Kod alta potrebno je imati i veliku i malu motiku za obradu zemlje. Velika motika će vam pomoći u povrtnjaku, dok vam mala motika može pomoći u uređivanju cvijeća, kao na primjer sadnica cvijeća na otvorenome.

Škare za rezanje

Još jedan od bitnijih alata kojeg obavezno moramo imati u vrtu. Škare se većinom koriste za tanje grane, ili za oblikovanje naših mali grmova u vrtu, no ako ćete škare previše naprezati i pokušati s njima rezati deblje grane, morati ćete ubrzo do dućana i kupiti nove škare.

Teleskopske grablje

Najbolje i najidealnije grablje su željezne, koje imaju glavu 25-30 cm, s 10 – 14 zubaca dužine 6 do 7,5 cm. Obrađivanje tla će biti dosta jednostavnije a time će i tlo biti kvalitetnije priređeno za rad.

Štihača

Ako imate jako puno posla s štihačom, nabavite onu štihaču koja ima gazilo na glavi, mali obod uz gornji rub alatke. S njime ćete lakše obraditi zemlju a i gazilo će spriječiti da vam se noga posklizne niz štihaču.

Lopata

Čvrsta lopatica od nehrđajućega čelika idealna је ᴢа sadnju і presađivanje biljki, kojom ćete vrlo lako iskopati zemlju і υ nјυ posaditi biljke. Osim te, možete nabaviti i četvrtastu vrtnu lopatu koji vam olakšava kopanje zemlje ᴢа sadnju biljki, štihanje і prebacivanje zemlje.

Kanta za zalijevanje

Kada birate kantu za zaljevajte izbjegavajte kante koje nemaju mlaznicu koju možete skinuti, jer se ona može začepiti i onda ju ne možete očistiti kako treba. Mlaznice možete okretati i skidati, te večinom svaka kanta s mlaznicom ima dva stupnja mlaza.

I zapamtite! Nije sve uvijek u cijeni. Istina je, skuplje stvari su kvalitetnije, no morate provjeriti uvijek prije same kupovine da li vama odgovara alat kojeg kupujete – da li vam držak leži u ruci, da li je preveliki ili premali, pretežak..

To je alat s kojim ćete raditi duže vrijeme stoga uvijek pazite na takve stvari. Ipak želite da Vaš vrt blista, a s njim i vi, zar ne?

Tekst: Azra Terzić
Fotografije: Sxc

Facebook Like Button