7 pravila ekoturizma

Globalno putujte i globalno razmišljajte na koju god od četiri strane svijeta krenuli, putujte s pozitivnim utjecajem.

Kada putnici stignu do nekog dalekog kraja svijeta, shvate koliko su i sami odgovorni za očuvanje krhkog okruženja kojeg posjećuju. Ideja o odgovornom putovanju zove se ekoturizam, kada su ljudi koji putuju u potpunosti savjesni kako očuvati i zaštiti okoliš.

Fokusirajući se na utjecaj naših aktivnosti, mogu se donijeti prave odluke koje će pozitivno utjecati na svijet oko nas. Za početak dobrog eko-putovanja, trebale bi se slijediti neke jednostavne smjernice.

Poštujte naš krhki planet

Često puta nam se naša Zemlja doima čvrsta pod nogama i gledamo je kao snažan planet sunčevog sustava, no zamislite šume i raslinje kao zemljinu kosu. Prvo izgleda sjajno i zdravo, ali nakon nebrige, onečišćavanja i neodržavanja postaje sve prljavija i jednog dana naša Zemlja može postati potpuno “ćelava”.

Ostavite samo otiske stopala

Ostavite samo otiske stopala – ova jednostavna rečenica srž je smisla eko-turizma. Ne ostavljajte smeće bilo koje vrste, i ne uzimajte nikakve “suvenire” iz povijesnih i prirodnih područja.

Izdvojeno:

> uzimati komadiće s Velikog koraljnog grebena, kazneno je djelo. “Pa to je samo jedan komad”, razmišljanja su nekih ljudi, ali takav je stav pogrešan i nije primjereno oduzeti od majke prirode dio nečega što čini veliku i prekrasnu cjelinu.
Putujte cestama

Uvijek slijedite određene staze i oduprite se porivu da istražite šumu. Nemojte uznemiravati životinje, biljke ili njihova prirodna staništa. U djetinjstvu smo mogli puno puta čuti upozorenje odraslih da u blizini akvarija ne lupamo prstima po staklu kako ne bi uznemiravali ribe i ribice u njemu. Na taj isti način zamislite i prirodu kao jedan poseban veliki akvarij.

Obrazujete se o prirodi koja nas okružuje kada god to možete

Proširite svoje znanje i saznajte koliko je moguće više o geografiji, običajima i samoj regiji koju namjeravate posjetiti. Invazija stranih utjecaja može oštetiti kulturu više od bagera koji ruje zemlju. Upoznajte kulturu nekog kraja prije nego što stignete na tu destinaciju. Turizam svakako daje pozitivan poticaj za svako lokalno stanovništvo. Sudjelovanje lokalne zajednice potiče autohtoni ponos i kulturnu baštinu, što omogućuje da se određena pravila kraja i njihova tradicija i održi.

“R-E-S-P-E-C-T” – P-O-Š-T-O-V-A-N-J-E!

Poštujte privatnost drugih. Australski Aboridžini vjeruju da fotografiranje njihovog lika oduzima dušu a tako razmišlja i većina stanovnika Ruande.

Poštujte lokalne ljude i njihovu zemlju, tražeći dozvolu prije ulaska u zgrade, svetišta ili Svete zemlje. Rezultati – steći ćete poštovanje i to će Vam biti jedan od najdragocjenijih suvenira s putovanja.

Eko-prijatelji i susjedi

Odaberite odgovorne turoperatore i vodiče čije se djelovanje temelji na zdravim, eko-svjesnim uvjerenjima.
Održite eko-prijateljski stav pri odabiru destinacija koje želite posjetiti.

Na kraju priče “svijet je ipak malen”

Putovanja nam pružaju neizmjerno zadovoljstvo, potiču nas da učimo o mjestima i ljudima koje posjećujemo i pomažu nam spoznati sve o ovom krhkom zemaljskom okruženju koje valja sačuvati.

Kroz povećanu svijest i žarku želju da pomognete u zaštiti prirodnih i kulturnih bogatstva za dobro cijele planete i za naše buduće generacije, možete putovati na sve četiri strane svijeta s pozitivnim utjecajem i smiješkom na licu.

Putujte sa svrhom.