Najuzbudljivije ronilačke destinacije

Otkrijte čari istraživanja dubokog plavetnila uz najupečatljivije podvodne ljepote svijeta.

Atol Bikini, Marshall Islands

Poznato kao mjesto zloglasnih nuklearnih testiranja tijekom četrdesetih i pedesetih godina dvadesetog stoljeća, te kao otočje koje je svoje ime dalo vrsti kupaćeg kostima koji je polučio jednako eksplozivni efekt, Bikini Atoll je danas pak jedna od najpopularnijih svjetskih destinacija za razgledavanje podvodnih olupina. Sada kada je razina zračenja na ovom pacifičkom otočju pala na prihvatljivu količinu, možete bez straha zaroniti tridesetak metara u dubinu i uživati u pogledu na ostatke nekoliko desetaka impresivnih olupina, među kojima se nalazi i nekolicina ratnih brodova iz Drugog svjetskog rata. U obližnjem ronilačkom centru možete čak pogledati i video snimke istih prastarih brodova s kojima ćete se taj dan susresti u dubinama!

El Gran Cenote, Meksiko

Vjerojatno vas je već jednom u životu misteriozna ljepota neke špilje ili pećine ostavila bez riječi – a zamislite tek da čarobni svijet stalaktita i stalagmita istražujete roneći kroz kristalno bistre vode! El Grande Cenote blizu Tuluma u Meksiku omogućit će vam upravo takvu vrstu iskustva – riječ je o krškoj jami ispunjenoj slatkom vodom koja vodi do jednog od najimpresivnijih podvodnih špiljskih sustava na svijetu, gdje ćete satima moći zadivljeno promatrati enigmatične figure koje je vapnenac stoljećima stvarao u ovom podvodnom igralištu. A što je najbolje od svega, za sve to ne morate biti ni iskusni ronilac – voda u El Gran Cenote gotovo nikada nije dublja od 12 metara, a obilna svjetlost koja ju ispunjuje omogućuje vidljivost što doseže čak 60 metara, pa bi vam se moglo činiti da ronioci oko vas ne plivaju, već slobodno lebde u zraku!

Velika Plava Rupa, Belize

Sušta suprotnost pitomim pećinama tzv. meksičke majanske rivijere je Velika Plava Rupa (Deep Blue Hole) na obali karipske državice Belize, jedno od najdubljih i najopasnijih ronilačkih odredišta na svijetu. Nastala kao vapnenački špiljski sustav tijekom posljednjeg glacijalnog razdoblja, rupa se pruža više od 300 metara u širinu te je gotovo savršeno okruglog oblika, gotovo poput kakvog divovskog bunara kojeg je stvorila Majka Priroda, a njezino tamno plavetnilo seže čak 145 metara u dubinu! Iako je popularnija kao pustolovna lokacija nego za razgledavanje podvodnog života, i Velika Plava Rupa dom je velikom broju zanimljivih i rijetkih životinjskih vrsta, a mogući su susreti i sa psom čekićarom!

Velika Rupa, Egipat

Okušajte se u ronjenju u egipatskoj Plavoj Rupi kod Dahaba, lokaciji kojoj je dodijeljena titula najopasnije svjetske destinacije za ronjenje ili, još zlosutnije, “ronilačkog groblja”! Potonji nadimak proizlazi iz činjenice da je stotinjak nes(p)retnih ronilaca ostavilo svoje kosti u njezinim dubinama. Ostaci njihove opreme još se mogu vidjeti na morskom dnu, a niz spomen ploča uz ulaz komemorira njihove tragične sudbine. Ono što je presudilo ovim nesretnim dušama jest varljivost tunela koji vodi do koraljne lagune, tj. Plave Rupe, zbog kojeg se udaljenost do površine čini mnogo manjom nego što ona zaista jest. Ako se usudite, pokušajte i vi možete li dobro procijeniti i izaći na vrijeme!

Otočje Galapagos, Ekvador

Geološki mlado i prepuno endemskih životinjskih vrsta, otočje Galapagos blizu Ekvadora najslavnije je kao lokacija na kojoj je Charles Darwin provodio svoja istraživanja te formirao glasovitu teoriju o evoluciji. Danas ga pak njegovo bogatstvo podvodnog života čini pravim rajem za ronioce diljem svijeta – voda prozirna poput stakla omogućuje zaista nesvakidašnje uvide u živote jata šarenih ribica, kornjača, morskih pasa…Uz to, vode Galapagosa su i izazovne i ćudljive, stoga je prethodna priprema i vrhunska oprema prilagođena trenutnim uvjetima – neophodna!

Veliki koraljni greben

Veliki koraljni greben, Australija

Veliki koraljni greben sastavljen je od preko 2900 pojedinačnih grebena i 900 otoka što se pruža na više od 2600 kilometara uz sjeveroistočnu obalu Australije. Smatra se najvećim koraljnim grebenom na svijetu, te pravim podvodnim carstvom koje je vidljivo čak i iz svemira. Njegova bioraznolikost jednaka je onoj Amazonske prašume, a osim što je dom za više od tisuću i pol vrsta riba, greben je ugostio i jednak broj olupina, te pregršt drugih iznenađenja. Budući da je njegova flora i fauna toliko bogata da bi se čitav život mogao posvetiti njegovom istraživanju, nije ni čudo da se on često naziva najpopularnijom destinacijom za ronjenje na svijetu. Pritom valja znati da njegova veličina i raznolikost omogućuje svakome da pronađe nešto za sebe – od laganih lokacija za ronioce početnike do izazova za profesionalce i avanturiste.

Sipadan, Malezija

Slavni francuski avanturist Jacques Cousteau je otok Sipadan u istočnoj Maleziji nazvao netaknutim umjetničkim djelom. Da bi njegove prirodne ljepote ostale što bolje očuvane, propisan je određen broj ronilaca koji na dnevnoj bazi smiju uživati u njegovim divotama. Stoga, ako se želite susresti s iznimnom faunom koja obitava u njegovim vodama – pregršt velikih kornjača, stotine morskih pasa i bezbroj jata barakudi koja projure pokraj vas poput tornada – rezervirajte mjesto na vrijeme! Dodatna zanimljivost očituje se u činjenici da je Sipadan zapravo vrh planine čiji se veći dio nalazi pod vodom – stoga vas, dok ronite, okružuju veličanstvene, gotovo okomite zidine od vapnenca!

Silvia Vidović

Facebook Like Button