Znate li koje su najekstremnije destinacije na svijetu a koje se mogu posjetiti

Donosimo vam sedam svjetskih odredišta za ultimativan turistički doživljaj. Naime, neke od najekstremnijih destinacija na svijetu mnogim su putoholičarima na listi obveznog putovanja i obilaska.
Saznajte koja su to mjesta, jer možda jednu od ovih najekstremnijih pozicija na svjetskoj karti poželite i vi obići :)

Pustinja Atacama, Čile

cile
Pustinja što se prostire na 105 tisuća četvornih kilometara uz čileansku obalu Tihog oceana smatra se najsušim mjestom na Zemlji. Atacama prkosi učestalom mišljenju da su pustinje sinonimi za iznimnu vrućinu – ovo je zapravo hladno područje s prosječnim temperaturama od 0 do 25 Celzijevih stupnjeva.

Titulu najsušeg mjesta nosi jer se na nekim dijelovima pustinje kiše nisu padale više od četiri stoljeća! Najsušim gradom na svijetu, pak, smatra se bivši rudarski grad Yungay u sklopu ove pustinje, na kojem padne nekoliko mililitara kiše svakih deset godina. Nedostatak vlažnosti pripisuje se blokiranju prodora tropske vlažne i tople struje na istočnoj strani Anda.

Najkišnije mjesto je Mawsynram, Meghalaya – Indija

Mawsynram
Zamislite da baš nikad ne možete izaći iz stana bez kišobrana? Tako se osjećaju stanovnici sela Mawsynram u sjeveroistočnoj Indiji – najvlažnijeg naseljenog mjesta na svijetu.

Ovdje tijekom jedne godine u prosjeku padne 11872 milimetra kiše što je 4 do 12 puta više nego u Hrvatskoj. Za titulu najvlažnijeg mjesta Mawsynram se često bori sa 16 kilometara udaljenim mjestom Cherrapunji, koji također ima visoku stopu oborina zbog tropske monsunske klime, odnosno izloženosti Bengalskom zaljevu.

Za usporedbu, tijekom 2019. godine u Mawsynramu je palo 13300 milimetara oborina, a u Cherrapunji 172 milimetra više.

Oymyakon, Rusija

Oymyakon
Ovdje je tako hladno da se ptice smrzavaju u letu! Najhladnije naseljeno mjesto na planetu smjestilo se na sjeveru Rusije, točnije u sibirskom Oymyakonu, gdje dnevne temperature iznose oko pedeset stupnjeva Celzija ispod ništice.

Maksimalna temperatura izmjerena je 1924. godine, a iznosila je čak -71.2 stupnjeva Celzija. Hladnije od toga bilo je samo na Antarktici (minus 89.2 stupnja). Unatoč ekstremnim uvjetima, na trajno zaleđenom tlu Oymyakona „normalno“ živi i radi osamstotinjak ljudi.

Zaljev Commonwealth, Antarktika

Antarktika
Kontinent klimatoloških ekstrema najbolji je opis Antarktike, a ujedno i glavni razlog što ovaj prostor nije trajno naseljen. Zaljev Commonwealth, primjerice, smatra se najvjetrovitijim mjestom na Zemlji. Prema mjerenjima australsko-azijska ekspedicije predvođene Douglasom Mawsonom, u ovom zaljevu između vrha Alden i rta Grey tuku vjetrovi od 240 kilometara na sat.

Antarktika je i najhladniji kontinent s prosječnim temperaturama u unutrašnjosti koje iznose oko -55 Celzijevih stupnjeva čemu pridonosi visok atmosferski tlak, ali i činjenica da je 98 posto njegove površine pokriveno ledom prosječne debljine oko 2 kilometra!

Dallol, Danakilska pustinja, Etiopija

Pustinja Dallol
Za titulu najtoplijeg mjesta na svijetu vodi se oštra borba između dva kandidata. U Praznoj pustinji ili Dašt-e Lutu u jugoistočnom Iranu izmjerena je najviša temperatura ikad koja je iznosila 70 stupnjeva Celzija.

Danakilska pustinja u Etiopiji, pak, smatra se najtoplijom regijom na svijetu, gdje su dnevne temperature desetak stupnjeva niže nego u Iranu. Ova je pustinja nastala kao isušeni rukavac Crvenog mora, a danas pripada među vulkanski najaktivnijim prostorima na svijetu.

Grad Dallol u Danakilskoj pustinji smatra se najtoplijim naseljenim mjestom s prosječnim i za život mnogo ugodnijim temperaturama koje variraju od 34 do 41 stupnja Celzija.

Kifuka, DR Kongo

kongo
Selo Kifuka izoliran je prostor tropske klime što se izdiže na 970 metara nadmorske visine u blizini Ekvatora. S obzirom da u ovoj srednjeafričkoj državi vlada stalno ljeto, grmljavinske oluje su iznimno česte. Štoviše, NASA-in klimatološki centar zabilježio je čak 158 udara munje po kvadratnom metru u ovome selu svake godine, što Kifuku čini i „najmunjevitijim“ mjestom na planeti.

Mt. Rainier, Washington, SAD

Mount Rainier
Paradise Ranger Station u sklopu Nacionalnog parka Mt. Rainier najsnježnije je mjesto na svijetu. Prema statistici parka, na ovaj planini svake godine padne u prosjeku 17 metara snijega, a najviša količina – čak 28,5 metara – zabilježena je tijekom zime 1971. na 1972. godinu. Unatoč snježnom pokrivaču koji je postojan tijekom cijele godine, ovo mjesto često posjećuju ljubitelji planinske flore i faune iz SAD-a.

Piše: Wish.hr

Facebook Like Button